Vandaag is de laatste kans om Europarlementariërs te belobbyen in de Brusselse wandelgangen, over het uitgebreide telecompakket. Veruit de meeste heisa is er rond netneutraliteit, en vooral hoe strikt en streng dit principe in regels moet worden gegoten.

In een unieke samenhorigheid laat de mobiele en vaste telecomindustrie weten dat netneutraliteit niet moet worden ingevoerd. Aan de andere kant lobbyen digitale burgerrechtenorganisaties voor strikte netneutraliteit, er zou gisteren zelfs een demonstratie zijn.

Tolweg náást normale internettoegang

Eurocommissaris Neelie Kroes legt het in een open brief nog één keer uit aan het parlement. Haar voorstel garandeert ook netneutraliteit, maar biedt naast deze garantie de mogelijkheid tot 'gespecialiseerde diensten', een soort tolweg los van de normale internettoegang.

"Sommigen proberen deze gespecialiseerde diensten af te schilderen als een serieuze bedreiging voor het open internet. Dat is incorrect. Gespecialiseerde diensten zullen alleen worden toegelaten als ze het internet niet beperken. Ze moeten worden geleverd over aparte en extra netwerkcapaciteit, ze kunnen niet ten koste gaan van bestaande capaciteit en bandbreedte waarvoor je al betaalt", schrijft Kroes.

Innovatie en concurrentie in gevaar

Dergelijke gespecialiseerde diensten bestaan nu ook al en ze vormen een belangrijke factor voor innovatie en investeringen in de digitale economie, aldus de bewindsvrouw. Critici noemen dit voorstel 'nepneutraliteit'. Ze vrezen dat het plan van Kroes de deur openzet voor een wildgroei aan tolwegen, waardoor vooral grote webbedrijven met diepe zakken voorrang krijgen, en innovatie en concurrentie juist in gevaar komen.

Donderdag stemt het Europarlement over het telecomplan. De afgelopen maanden kwamen er verschillende wijzigingen in omloop, en de verwachting is dat er morgen ook talloze amendementen in stemming worden gebracht.