In het langlopende onderzoek naar het spionage-schandaal bij HP heeft de Amerikaanse rechter opnieuw een straf uitgedeeld. Het gaat om één van de ingehuurde privédetectives, Bryan Wagner, die zes jaar na dato alsnog schuldig is bevonden aan pretexting, een vorm van social engineering om vertrouwelijke informatie te bemachtigen.

Direct schuld bekend

Wagner krijgt alsnog 3 maanden celstraf, schrijft Mercury News. Hij werd door HP ingehuurd om journalisten van enkele grote Amerikaanse media en topmensen van HP zelf te bespioneren. De ingehuurde Wagner heeft destijds direct schuld bekend voor identiteitsdiefstal. Hij deed zich onder meer voor als één van de betrokken journalisten om telefoonrekeningen bij telefoonmaatschappijen inzichtelijk te krijgen.

De zaak kwam in september 2006 aan het licht. Bestuurslid George Keyworth ontdekte dat een HP-werknemer geheime bedrijfsinformatie lekte naar de pers. Bij het achterhalen van de mol werden vijf privédetectives ingehuurd. Deze gebruikte ongeoorloofde en zelfs criminele praktijken bij het interne bedrijfsonderzoek, en bespioneerden daarnaast zowel de HP-top als enkele bekende Amerikaanse media.

HP-top koopt onderzoek af

HP-bestuursvoorzitter Patricia Dunn zou niet alleen opdracht hebben gegeven tot het bespioneren van journalisten, maar ook op de hoogte zijn geweest van daarbij gepleegde wetsovertredingen. Zelf ontkende ze dat. Het was toen al duidelijk dat het onderzoek hiernaar vele maanden in beslag zou nemen.

HP bekende schuld en betaalde uiteindelijk een boete van 14,5 miljoen dollar om verdere strafvervolging te voorkomen. De verantwoordelijk topmensen ontsprongen allemaal de dans en zagen de aanklachten tegen hen geschrapt worden.