De zaak kwam aan het rollen, toen vier weken geleden een boos consultancybedrijf een fax stuurde naar de juridische afdeling van Deutsche Telekom. Het bedrijf zei in de fax dat het maandenlang geïnfiltreerd had bij verschillende instellingen, in opdracht van de hoogste bazen bij Deutsche Telekom. De directie betaalde echter niet, waarna deze op 28 april in handen van het Duitse weekblad Der Spiegel kwam.

Lek dichten

De spionage zou hebben plaatsgevonden in 2005 en 2006. Destijds werd het bedrijf geleid door Kai-Uwe Ricke en werd het gecontroleerd door een adviesraad onder leiding van Klaus Zumwinkel. In die periode werd er nieuws gelekt over een grote reorganisatie.

Daarop besloot de directie om "honderdduizenden vaste lijnen en mobiele nummers van Duitse journalisten en hun persoonlijke netwerk te analyseren," volgens de fax.

Daar bleef het alleen niet bij. Dezelfde techniek werd ook losgelaten op verschillende leden van de raad van commissarissen en een aandeelhouder in New York, vermoedelijk Blackstone. Bovendien was er een 'mol' geïnfiltreerd in het kantoor van een "belangrijke economiejournalist". Dit alles in opdracht van de hoogste regionen van het bedrijf.

Of het allemaal waar is, moet nog blijken. Der Spiegel baseert zich in haar verhaal op de fax gestuurd door het uitvoerende bedrijf. Deutsche Telekom heeft inmiddels wel erkend dat het de zaak hoog opneemt, en dat ze Duitse justitie heeft ingelicht: "We nemen deze situatie zeer serieus. We zullen alles doen wat binnen onze macht ligt om de aanklager te helpen bij het onderzoek," liet de huidige ceo, René Obermann weten.

Terugloop

De spionage vond plaats na een turbulente tijd voor DT. De aandelenkoersen van het bedrijf bleven maar dalen en in 2002 was ceo Ron Sommer opgestapt. De groei van mobiele abonnementen vlakte af terwijl consumenten massaal intekenden op dsl-lijnen. Het marktaandeel van T-Mobile wankelde. Ricke saneerde het bedrijf en kondigde aan minstens 8500 banen te schrappen.

Naar nu blijkt werd er dus in die laatste jaren van Ricke gespioneerd. Zijn positie kwam zo hevig onder druk te staan, dat hij in november 2006 werd vervangen door Obermann. DT denkt nu dat de spionage toen ten einde kwam. De schrijver van de fax stelt daarentegen dat bewezen kan worden dat ook na die maand spionagepraktijken hebben plaatsgevonden.

Voorganger

De zaak lijkt erg op een spionageschandaal bij HP uit 2006. HP liedt destijds journalisten van onder meer Cnet en The Wall Street Journal bespioneren om erachter te komen wie vertrouwelijke informatie naar de pers had gelekt.

Hoewel enkele onderzoeken in die zaak nog lopen, hebben er nog geen veroordeling plaatsgevonden. Alleen op laag niveau zijn er mensen vervolgd, en HP schikte zaken met de beurswaakhond SEC en met het openbaar ministerie. In Duitsland zijn er in vergelijkbare zaken wel veroordelingen geweest.

Not amused

De baas van het spionerende consultancybedrijf zal inmiddels redelijk over zijn toeren zijn. Hij sluit de brief af met de mededeling dat hij de situatie rondom zijn spionagepraktijken inmiddels "extreem bedreigend" vindt. En mocht zijn fax in de handen van derden vallen, zoals is gebeurd, dan beschouwt hij dit als "een oorlogsverklaring". Op dit moment is er echter nog niet bekend welk bedrijf er achter de fax zit.