De Europese Hoge Raad schaarde zich met deze uitspraak achter de Europese Commissie (EC) die het voormalige staatsbedrijf Deutsche Telekom in 2006 voor de rechter sleepte. Duitsland nam toen namelijk een wet aan waarmee Deutsche Telekom een 'vakantie' van regelgeving van de Europese Unie mocht nemen. Dat hield in dat de provider geen concurrenten hoefde toe te laten op het 3 miljard euro kostende glasvezelnetwerk.

De EC had hevige kritiek op de Duitse telecomwaakhond, Bundesnetzagentur, voor het goedkeuren van de volgens hen illegale 'vakantie' van de Europese regels. Deutsche Telekom, waarvan 32 procent in handen is van de staat, wilde met de uitzondering de kosten voor het aanleggen van het netwerk compenseren. Eind 2008 bereikte Deutsche Telekom 10,9 miljoen huishoudens die worden voorzien van digitale tv, telefonie en internet, meldt The New York Times.

'Uitspraak heeft geen effect'

Nadat de provider werd aangeklaagd door de EC werd besloten toch maar geen vakantie van de regelgeving te nemen en werden Vodafone en 1x1, een wederverkoper van internetdiensten, toegelaten op het netwerk. Volgens Deutsche Telekom heeft de uitspraak dan ook geen enkel effect.

Vodafone ziet het leasen van het netwerk als een tussenoplossing. Uiteindelijk wil de provider een eigen netwerk aanleggen in Duitsland. Voorlopig is het gebruik maken van het glasvezelnetwerk van Deutsche Telekom nog noodzaak om klanten te bereiken. Maar de crux ligt bij de aansluitkasten die de huishoudens toegang geven tot de verbindingen, die zijn ook in handen van Deutsche Telekom.

Belangrijk precedent

De commissie ziet in de uitspraak een belangrijk precedent voor Europese telecomregulatie. Ook moet dit de EC en nationale instanties voor regelgeving helpen telecommarkten te vrijwaren van politieke druk, om zo de concurrentie te kunnen stimuleren. Ook de overkoepelende Europese telecomwaakhond die volgend jaar aan de slag gaat zal profijt hebben van deze uitspraak.