CouchDB is gebaseerd op documenten en niet op relationele indexen, zoals reguliere SQL-databases. Daardoor kan het prestatieniveau enorm hoog zijn, zeker voor grote hoeveelheden data die veel en vaak verandert. De database biedt incrementele replicatie en tweezijdige conflictdetectie. De software is een project van de Apache Stichting, bekend van de gelijknamige webserver, en valt te benaderen via reguliere http-dataverzoeken.

BBC, VPRO, IDG

Onder meer de BBC en in Nederland de VPRO werken al met de innovatieve database. Beide hebben de software, die nog volop in ontwikkeling is, in de praktijk al in gebruik. Het prestatievoordeel is zo groot dat CouchDB in productie is.

"Je kunt het vergelijken met een bak voor visitekaartjes", zegt ontwikkelaar Nils Breunese van de VPRO tegen Webwerelds zustersite Techworld.nl. Hij omschrijft daarmee de opslag van data in aparte documenten, in plaats van in database-tabellen.

Geen veld voor nulwaarde

"Het ene visitekaartje heeft naam met telefoonnummer, terwijl het andere visitekaartje ook nog een faxnummer heeft. Bij een relationele database zou het kaartje zonder faxnummer daar alsnog een entry voor moeten hebben. Die entry krijgt dan een nulwaarde."

Een andere krachtige functie van CouchDB is de mogelijkheid van offline-replicatie. De ontwikkelaars van deze open source-database hebben dat afgekeken van groupware Lotus Notes van IBM. Gebruikers kunnen dus offline wijzigingen maken, die dan automatisch worden gesynchroniseerd zodra er weer verbinding is met de centrale database. Dat geldt dus ook voor meerdere gebruikers tegelijk. De VPRO zet CouchDB nu in voor een aantal specifieke toepassingen.

Ook Webwereld-uitgever IDG experimenteert met CouchDB. De database doet dienst voor een nog niet onthuld, intern al draaiend webproject.

Ook cloud

CouchDB is niet alleen populair in medialand. Het is ook de basis van de backup- en synchronisatiedienst van Ubuntu voor de nieuwe versie 9.10 van die Linux-distributie. De Ubuntu-cloud is niet de enige: de open source-database is voor eigen gebruik ook te installeren op clouddienst EC2 van Amazon. Verder doet CouchDB ook dienst in de online berichtenapplicatie Raindrop van Mozilla.

Update:

De Apache Foundation benadrukt zelf dat CouchDB geen vervanger is voor relationele databases.

Update2:

Ontwikkelaar Nils Breunese van de VPRO wijst nog op een CouchDB-boek van ict-boekenuitgever O'Reilly, dat online gratis is te lezen.