Het is alweer drie maanden geleden dat mijn collega Steven een bericht postte over het vernieuwde reactiesysteem. In de tussentijd hebben we als developmentteam zeker niet stilgezeten. Tijd voor een update dus.

Reactiesysteem 2.1

Om te beginnen hebben we het reactiesysteem opnieuw verbeterd. Zo is het nu mogelijk per e-mail op de hoogte te worden gehouden van reacties op een door jou geplaatste reactie. Dit doe je door het hokje dat onder jouw eigen reactie verschijnt aan te vinken. Wil je er weer vanaf, dan vink je het hier ook eenvoudig weer uit.

Daarnaast is de plusfunctie weer terug. Met de plusknop, die je bij elke reactie terugvindt, kun je een kwalitatief goede reactie een stem geven. Het aantal plusstemmen zie je naast de plusknop. Maar: hoe kwalitatief goed je eigen reacties ook mogen zijn, jezelf plussen is niet mogelijk; een minstem geven evenmin.

Ten slotte krijgt de redactie de mogelijkheid een reactie uit te lichten als deze scherp, origineel of relevant is en dus een toegevoegde waarde heeft.

IT Q&A

Er is ook weer een nieuwe tab bijgekomen, en wel die van de IT Q&A, oftewel de vraag- en antwoordsite voor IT-professionals. Hoewel er voor een dergelijk vraag- en antwoordsysteem al verschillende standaardoplossingen bestaan, hebben we ervoor gekozen het platform toch helemaal zelf te bouwen. Dit biedt ons uiteindelijk veel meer flexibiliteit om het in te richten naar onze wens en die van de gebruiker.

Omdat we onze HTML-pagina's cachen, maar er voor deze pagina's ook veel content getoond wordt die afhankelijk is van wie er is ingelogd (welke knoppen worden getoond e.d.), wordt een aanzienlijk deel van de pagina met AJAX en Javascript opgebouwd. Dit was voorheen ook al het geval, bijvoorbeeld met de Insider-box, maar nadat we steeds meer van dit soort functionaliteit hadden toegevoegd, werden er soms meer requests gedaan dan nodig en werd de interactieve code wat onoverzichtelijk. We hebben hiervoor een standaard-interface gebouwd, waar we voortaan alle asynchrone data mee ophalen, vaak voor meerdere doeleinden binnen één request. Dit is veelvuldig toegepast in het Q&A-platform en op andere plekken binnen de sites en maakt het gemakkelijker om in de toekomst de sites nog sneller en interactiever te maken.

En verder

We gaan natuurlijk direct weer door met het verbeteren van de bestaande functionaliteit en het bouwen van nieuwe. Op het programma staan nu een aantal noodzakelijke aanpassingen aan de backend, maar ook flink wat aanpassingen waar jullie als bezoeker veel van zullen merken. Hierover later meer. Blijf het ons vooral laten weten wat je goed vindt, minder goed en wat beter kan!