Vol trots meldt wethouder en locoburgemeester Gosse Hiemstra dat zijn gemeente zichzelf binnenkort de trofee geeft van eerste volledig verglaasde stad van Nederland. En niet alleen de stad zelf, ook in de drie omliggende dorpen en buitengebieden is - waar mogelijk - glasvezel gelegd.

Straalverbinding

Alleen geïsoleerde bedrijven en boerderijen worden niet bereikt. Zij krijgen de komende tijd een supersnelle straalverbinding. "In het buitengebied leggen we via draadloze verbindingen supersnel breedband aan met point-to-point zenders. Dat biedt ook enorme snelheden: 20, 50 of 100 Mbps symmetrisch. De pilot is succesvol verlopen en de verdere uitrol van de draadloze zenders moet de komende maanden plaatsvinden", vertelt Hiemstra aan Webwereld.

Voor het einde van dit jaar zal elk huishouden en bedrijf voorzien zijn van een razendsnelle verbinding, belooft hij. Deventer krijgt drie providers: Concepts ICT en Solcon bieden nu al diensten aan, straks komt daar KPN bij. Abonnees kunnen vanaf 50 euro per maand een triple play pakket afnemen.

Veel abonnees

Momenteel heeft reeds circa 40 procent van de aangesloten huishoudens ook daadwerkelijk een abonnement genomen. Dat is veel hoger dan in de meeste andere gemeenten die met glasvezel bezig zijn. "Deventer is dan ook erg ict minded", aldus Hiemstra trots.

De gemeente heeft twee jaar geleden en overeenkomst getekend met Reggefiber voor de uitrol van glasvezel. De gemeente investeert niet zelf direct in het project, maar speelt wel een belangrijke rol als vraagbundelaar en facilitator.

Tegengas Ziggo

Het project heeft dan ook, anders dan bijvoorbeeld in Amsterdam met UPC, weinig protest ontlokt bij de lokale kabelaar @Home, later opgegaan in Ziggo. "Dat is pas heel laat op gang gekomen. Ze doen nu bijvoorbeeld wel speciale promotieacties in de buurten die op glas worden aangesloten. Maar daar zijn ze weinig succesvol in."

Deventer is prominent lid van Stedenlink, een select clubje van gemeenten 'die voorop willen lopen met ict in de samenleving'. Hiertoe behoren ook onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede en Amersfoort.

Overijssel

Volgens de ict-wethouder doet Nederland er goed aan supersnelle netwerken "eerder vandaag dan morgen" uit te rollen, vanwege de stimulerende werking op economie en maatschappij. Hiemstra: "We zijn bijvoorbeeld ook in gesprek of niet heel Overijssel op dezelfde manier verglaasd kan worden."