Een lijst met meer dan 50.000 gebruikersnamen en wachtwoorden van abonnees, die vorig jaar werd gestolen, wordt door één of meerdere mensen nog steeds gebruikt om gratis in te loggen bij de provider.

Het misbruik kwam deze week aan het licht toen een Internet-gebruiker, die zich DeXer noemt, een logbestand naar WebWereld stuurde. Naar eigen zeggen heeft DeXer de lijst vier weken geleden van de server van World Online 'gehaald'.

Verschillende namen en wachtwoorden op de lijst geven inderdaad toegang tot de provider. Ook IDG-medewerkers (uitgever van WebWereld) hebben hun inlog-gegevens in de lijst teruggevonden.

Met de gegevens heeft de hacker in elk geval twee homepages van abonnees gewijzigd. Op http://home.worldonline.nl/~mhjmhaas/ en http://home.worldonline.nl/~jsmitede/ heeft DeXer boodschappen achtergelaten.

Technisch directeur Dennis Brouwer van World Online, die we de lijst hebben voorgelegd, meldt dat het gaat om hetzelfde logbestand dat in december werd gebruikt om met andermans gegevens in te loggen bij de provider. Volgens hem is de lijst 'intern gestolen' en wordt hij kennelijk nog steeds via het Internet verspreid. "Dit heeft niets met hacken te maken", aldus Brouwer. De claim van DeXer dat de lijst een maand geleden van de server is gehaald noemt hij "een pertinente leugen".

Brouwer zegt dat hij al drie weken een correspondentie per e-mail voert met één of twee mensen, die zeggen te beschikken over een logbestand met de inloggegevens van abonnees. De technisch directeur heeft hen uitgenodigd naar Vianen te komen voor een gesprek of anoniem per post bewijzen op te sturen voor hun claims, maar daar zijn de 'krakers' niet op ingegaan.

Brouwer zegt dat misbruik met de oude lijst mogelijk blijft zolang abonnees verzuimen om hun gebruikersnaam of wachtwoord aan te passen.