Herhaaldelijk krijgt de redactie - het zij via email of via reacties onder berichten - commentaar op het reactiesysteem op Webwereld. Het huidige systeem van plussen en minnen minimaliseert reacties met een score van -2 of lager. Dat werkt censuur van andere bezoekers in de hand en velen van jullie vinden dat vervelend.

Eind december hebben we op ons blog een oproep geplaatst om suggesties te doen voor veranderingen. We hebben die reacties goed gelezen en zullen het huidige systeem aanpassen.

Wat gaat er veranderen?

Bij nieuwe accounts worden berichten standaard allemaal weergegeven. Je kunt dan in je profiel kiezen om een drempel in te stellen waarbij berichten alsnog worden verborgen.

Voor bestaande accounts gaat het iets anders: voor wie de reactie-drempel zelf heeft aangepast verandert er niets. Bij accounts met de standaard drempelwaarde van -2 wordt de drempel gedeactiveerd. Je deze dan zelf weer inschakelen, waarbij je zelf ook de hoogte van de drempel instelt.

Spam en flames

Daarnaast blijft het mogelijk om misbruik bij de redactie te melden, waarna de redactie gemelde berichten zal controleren en indien nodig verwijderen. We hebben en houden een zero-tolerance beleid voor discriminatie, persoonlijke aanvallen, off topic berichten en spam.

Wanneer?

Onze technische genieën zijn druk bezig om de wijzigingen aan te brengen, maar dat klusje is niet in een kwartiertje geklaard. Het is kortom af wanneer het af is. Hopelijk snel.

Waarom niet gewoon afschaffen, dat plussen en minnen

Omdat we van mening zijn dat het een leuke manier is om te zien hoe andere reactie ontvangen. Wie zich bovendien ergert aan sommige reacties kan nu nog steeds een drempel instellen, voor de rest biedt het alleen een populariteitsmeter.

Tom Sanders

Hoofdredacteur Webwereld