Digibewust verspreidt sinds kort het Gezinsboekje bedwing het web (pdf) onder kinderen, dat de lezer waarschuwt: "Onthoud dat het downloaden van muziek en films vanaf het internet meestal illegaal is," zo meldde Trouw op zaterdag. Het waarschuwt dat "de meeste muziek en films op internet illegale kopieën" zijn. Ook "wemelt het op de websites waar mensen muziek en films delen meestal van de virussen en spyware", waarschuwt het boekje.

De opmerking spreekt echter de Nederlandse jurisprudentie tegen. Alleen het uploaden van auteursrechtelijk materiaal is in Nederland strafbaar gesteld.

"Kort door de bocht"

Anton Ekker, advocaat bij Solv, noemt de tekst tegenover Trouw "te kort door de bocht". Ook verwerpt hij denigrerende uitlatingen over peer-to-peer software zoals Kazaa en eDonkey als "te bevoogdend".

De tekst in het boekje is opgesteld door Insafe, een Europees project dat ingaat op de Europese regels. De auteurs hebben geen rekening gehouden met lokale regelgeving of jurisprudentie.

Een woordvoerder van Digibewust noemt de kritiek "ongenuanceerd". De eerste boekjes komen binnenkort van de drukker en de organisatie zal zich dan buigen over de vraag of de tekst moet worden aangepast.

De woordvoerder benadrukt verder dat organisatie op persoonlijke titel spreekt en niet voor de overheid of commerciële partijen zoals Microsoft of UPC. "We kunnen geen rekening houden met de belangen van de partijen die ons steunen," stelt de woordvoerder tegenover Webwereld.