De overheidsdienst DigiD is al twee dagen niet bereikbaar in het buitenland. Beheerder Logius, dat dit besluit heeft genomen, hoopt dat deze maatregel bijdraagt aan de verdediging tegen het spervuur aan DDoS-aanvallen van deze week aan het adres van DigiD.

Week van aanvallen

De eerste DDoS-aanval werd dinsdagavond geregistreerd. Vanaf toen is de dienst, waarmee burgers digitaal overheidszaken kunnen regelen, elke dag aangevallen. Ook vrijdagochtend was dit nog het geval, meldt-Logius woordvoerder Michael Groenenveld aan Webwereld. Het Nationaal Cyber Security Centrum levert Logius hierbij ondersteuning.

Met de blokkade sinds woensdag wordt al het verkeer uit het buitenland afgesloten. Groeneveld: “Als de aanvallen zoals nu uit het buitenland komen, zorgt dit afsluiten voor een verminderd risico bij nieuwe aanvallen. De blokkade kan nog even duren, al willen wij het vanwege de zwaarte van deze maatregel zo kort mogelijk houden.” Logius verwacht niet dat dit voor maandag gebeurt.

Geen overheidsdiensten

Gevolg is dat Nederlanders in het buitenland tot die tijd DigiD niet kunnen gebruiken. Dat betekent dat zij geen gebruik kunnen maken van de online diensten van onder meer de Belastingdienst (DigiD is verplicht voor elektronische belastingaangifte), het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (AOW in het buitenland) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Vooral die laatste dienst heeft volgens Logius een groep vaste gebruikers in het buitenland. Verder hebben alleen mensen die tijdelijk in het buitenland verkeren, bijvoorbeeld voor zaken of vakantie, last van de maatregel.

Permanente oplossing

De uitschakeling is zoals verkondigd van tijdelijke duur. Groenenveld : “Dat is nodig totdat we een permanente oplossing hebben die deze aanvallen kunnen weren. Hoe we dat willen gaan doen? Daar kan ik niets over zeggen. We willen aanvallers niet wijzer maken dan zij al zijn.”

De aanvallen op DigiD volgen op de veelvuldige aanvallen op met name de Nederlandse financiële infrastructuur. Naast de ING Bank waren ABN Amro, SNS Bank, Rabobank en het betalen via iDeal veelvuldig het mikpunt.