Niet alleen begrepen ze jarenlang niet dat er een alternatieve manier voor hun distributie systeem moest komen, ze probeerden ook hun klanten tegen zich in het harnas te jagen door Napster te sluiten, Kazaa te vervolgen en uiteindelijk individuele gebruikers aan te pakken. En nu er alternatieve manieren zijn voor die distributie zoals bijvoorbeeld de iTunes Music Store, is het blijkbaar nog steeds te moeilijk om te regelen dat je in Europa op een legale manier muziek kunt downladen. In de iTunes Music store die in de U.S. inmiddels meer dan 25 miljoen songs heeft verkocht, is vanuit Nederland niet te winkelen. De rechten in Europa liggen blijkbaar heel ingewikkeld en wat in Amerika al bijna een jaar kan, kan hier niet.

Anderen volgen daar nu snel. De supermarktketen Wal-Mart is ook een online muziekwinkel begonnen. HP - ook al een handelaar in computers - heeft plannen voor online muziekzaken en gaat samenwerken met Apple. Waar blijven de muziekmaatschappijen? Ik wil nú, hier in Nederland, legale muziek kunnen kopen.

Als het niet via iTunes kan, dan probeer ik het wel bij Wal-Mart, die is ook nog iets goedkoper dan de iTunes store. Wal-Mart ziet er lang niet zo mooi en georganiseerd uit als de iTunes store, maar vooruit, ik probeer het. Ik moet er wel een beetje voor smokkelen, de site is toch weer alleen op Amerika gericht. Ik moet een Amerikaanse zipcode en staat invullen. Oké, Amsterdam in NY-state, zipcode 12010 (even op internet opgezocht). Het werkt, mijn creditcard wordt geaccepteerd (raar, want ik woon niet in Amsterdam, NY), ik betaal 95 dollarcent en de download begint. Mmm, het bestand heeft .wma als extensie, maar dat moet geen probleem zijn, ik heb tenslotte de Windows Media Player op mijn Powerbook staan.

Download complete. Ik start het liedje. De Media Player zegt dat ie het liedje niet kan openen. Wat laat lees ik alsnog de vijf en een halve pagina's 'Terms of Service' van de Wal-Mart Music Downloads. En daarna ook nog de FAQ's. Het bestand doet het dus niet op een Mac. De Windows media Player heeft Digital Rights Management (DRM) en die werkt niet op de Mac of op een iPod.

Daar zit ik dan met mijn officieel gekochte muziekje op m'n Powerbook. Het wil alleen maar spelen op de Windows Media Player, op een PC, omdat die de digitale rechten in de gaten kan houden. Niet mijn digitale rechten, de rechten van de muziekindustrie. Die digitale rechten bestaan eruit dat je het op één PC mag gebruiken, op twee PC's mag back-uppen en het 10 keer op een CD mag branden.

Wie denken ze eigenlijk dat ze zijn, met hun Digital Rights? Wat als ik een nieuwe computer ga kopen? Moet ik dan weer terug naar de online-winkel? Voor sommige muziek heb ik inmiddels wel al drie keer betaald: de lp, de cd en nieuw uitgebrachte cd's met nu nóg mooier geluid. Voor blanco cassettebandjes betaalde al ik een toeslag omdat je er een lp op kon kopiëren. Voor blanco cd's betaal ik een toeslag omdat ik daar muziek op kan branden. En dan mag ik mijn op het internet gekochte muziekje maar op één (1) computer gebruiken?

Die hele DRM gaat uit van de slechtheid van de mens. Oké, dan ben ik maar slecht! Ik ga naar Kazaa, naar Acquisition, naar Limewire. Ik download nú het liedje dat ik niet op mijn Powerbook kan spelen. Ben ik in overtreding? Ik heb een officiële, legale versie in mijn bezit, al kan ik die niet spelen. Sleep me maar voor de Hoge Raad zou ik zo zeggen... En mijn muziek blijf ik wel bij Get Records, mijn plaatselijke cd-winkel kopen. In Amsterdam, NL.