Hitachi, IBM, NEC, Pioneer en Sony onderschrijven gezamenlijk een initiatief dat het copyright op DVD's moet beschermen tegen piraterij. Deze nieuwe standaard moet ervoor zorgen dat de DVD niet het zelfde lot beschoren is als de CD, die de laatste jaren voor de platenindustrie een ommezwaai van troetel- naar zorgenkindje heeft gemaakt, wat mede op het conto van het illegaal kopiëren wordt geschreven.

DVD is de beoogde opvolger van de CD en kan tot 13 keer zoveel informatie bevatten, waardoor het behalve als drager van muziek ook een ideaal medium voor bijvoorbeeld speelfilms is. Maar ook hiervoor ligt het kopieergevaar op de loer. De platen- en hardware-industrie werken druk samen aan een oplossing.

De standaard waar de vijf partners nu mee zijn gekomen, houdt in dat er een soort watermerken op DVD-een schijfje worden geplaatst. Deze zijn vanzelfsprekend niet zicht- of hoorbaar, maar bevatten wel essentiële copyright-informatie. Volgens IBM kunnen dergelijke stukjes informatie de hardware waarop een schijfje wordt gespeeld of gekopieerd de volgende instructies geven: het schijfje mag niet, slechts één keer of oneindig vaak gekopieerd worden. Hiermee moet het thuiskopiëren een halt worden toegeroepen.

Voorlopig echter moet de copyright-industrie het met minder geavanceerde middelen doen om de CD's te beschermen. Volgens Amerikaanse bronnen uit deze hoek is Israël een van de belangrijkste leveranciers van illegale CD's en software. Ze proberen Amerikaanse overheid tot actie tegen Israël te bewegen. Andere beruchte landen zijn Mexico, Rusland, Polen, Italië en Turkije. De industrie claimt dat ze jaarlijks zo'n 25 miljard aan inkomsten misloopt door alle illegale CD's en CD-Roms die vooral in deze landen wordt gemaakt.