De moderators hebben daarom een Usenet Death Penalty (UDP) afgeroepen over het @Home Network. Alle berichten die klanten van de kabelinternetaanbieder plaatsen in nieuwsgroepen worden automatisch gewist. @Home heeft in de VS één miljoen gebruikers, in Nederland heeft het bedrijf ongeveer 7500 abonnees.

"Gedurende het afgelopen jaar is @Home bron geweest van grote hoeveelheden spam", schrijft David Ritz, een vechter tegen commerciële niet ter zake doende berichten in nieuwsgroepen (spam) en organisator van de UDP. "Ondanks ontelbare klachten, rapporten en telefoontjes aan @Home toont het bedrijf geen enkel initiatief om het misbruik tegen te gaan", vervolgt Ritz in een bericht in de nieuwsgroep news.admin.announce.

Volgens Ritz maken verzenders van de spam gebruik van gaten in het netwerk van @Home. "Talloze proxies naar nieuwsservers staan open. Deze open proxies vormen een grote bedreiging voor de gehele usenet-gemeenschap", aldus Ritz.

Als @Home geen maatregelen neemt voor 19 januari, wordt de UDP van kracht. Ritz biedt zijn diensten aan om de kabelprovider te helpen bij het oplossen van het spam-probleem.

Volgens Ritz doen tienduizenden nieuwsservers mee aan de maatregel. Op die servers zullen berichten afkomstig van @Home-klanten niet verschijnen. Een grote provider als America Online doet niet mee. Ook Planet Internet laat de berichten gewoon door, meldt een woordvoerder.

De UDP treft enkel berichten geplaatst via nieuwsservers van @Home die de code *.*.*.home.com meedragen. Het is onduidelijk of ook de Nederlandse @Home servers dat stempel meegeven. @Home was niet bereikbaar voor commentaar.

Voor een UDP wordt gebruikgemaakt van een 'cancelbot'. Dat programma wordt ingesteld om berichten afkomstig van een bepaalde persoon of ISP te verwijderen. Zo wordt de stroom berichten die langs een server komt gefilterd.

Eerder werden de internetaanbieders Erols, UUnet en Bell Atlantic veroordeeld tot een Usenet Death Penalty. Volgens de site Stopspam.org waren deze maatregelen effectief. De ISP's brachten hun zaak op orde en de hoeveelheid spam nam af.