Veel middelbare scholen blijken problemen te hebben met de computerapparatuur, die door de examens die digitaal worden afgenomen zwaar belast worden. De laatste weken ontvangt belangenbehartiger ICT op School meldingen over uitvallende beeldschermen, gesaboteerde toetsenborden en muizen, netwerkproblemen, en softwarehaperingen.

Op het Greijdanus College in Zwolle gooide een urenlange stroomuitval roet in het eten bij de vmbo-examens Bouw en Verzorging. Dit jaar worden op 100 vmbo-scholen de examens van de algemene vakken al verplicht op de pc gedaan. Zeker 250 scholen experimenteren dit jaar met digtale examinering van verschillende vakken.

Alfons ten Brummelhuis van ICT op School signaleert ook problemen met de reguliere lessen: "Niet alleen de examens zelf, maar ook de gewone lessen komen in de knel tijdens de examens. Er zijn te veel computers ineens nodig en scholen leggen vaak internet plat uit angst voor digital spieken". Volgens Ten Brummelhuis wordt er te weinig gebruikgemaakt van de kennis die op scholen aanwezig is, en moeten scholen zich schikken in een van bovenaf bepaalde manier van werken.

Het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) verwacht ook grote problemen: "Gezien de signalen die we vorig jaar al binnenkregen van scholieren, terwijl er nog maar op een klein aantal plekken examen op de computer werd gedaan, verwachten we dat het enorm zal toenemen", aldus woordvoerder Chiel Verhoeff. "Zo moeten scholen, die als beleid hebben geen grote computerlokalen te maken, maar in elke klas drie computers neer te zetten, ineens overal pc's vandaan slepen en netwerken bouwen."

Peter van Wijk, ict-deskundige van het landelijke onderwijsadviesbureau APS dat scholen helpt bij onderwijsautomatisering, denkt dat de problemen wel zullen meevallen, zo meldt de Telegraaf. "Wij merken momenteel weinig van paniek bij scholen, er is de laatste jaren al een enorme stap gemaakt. De kritiek is voorbarig, scholen zijn heel flexibel op de momenten dat het ├ęcht moet en kunnen goed improviseren." Van Wijk zegt dat het digitaal afnemen van alle examens alleen mogelijk is als er meer geld beschikbaar voor wordt gesteld.