Er staat een man voor de deur, die erg op Peter R. de Vries lijkt. Hij stelt zichzelf voor als inspecteur van het ministerie van Economische Zaken en hij wil mijn diploma 'Veilig Internet' zien. Achter hem staat een man met wat gereedschap, die zegt dat hij van UPC is.

Mijn internetdiploma? Geen probleem, dat hangt duidelijk zichtbaar vlakbij mijn pc boven mijn bureau, geheel volgens de richtlijnen van het ministerie. Ik wijs: daar! en hoop dat hij niet door heeft dat ik het heb gekregen via zo'n spamadres waar je in no-time elk diploma kunt krijgen. Maar hij heeft het wel door en vraagt of ik even op mijn pc wil inloggen op www.surfopsafe.nl om wat kennistests te doen. Als ik de vragen goed beantwoord, mag ik mijn diploma houden; zo niet dan zal hij helaas genoodzaakt zijn mij van internet af te sluiten. Op het scherm staat een stel meerkeuzevragen. Omdat ik zeg al sinds 1996 op het web te surfen – stom, stom, stom! - ben ik verplicht om de vragen voor gevorderden te beantwoorden.

Jezus, wat een moeilijke vragen. Wat is in godesnaam een virushoax? En symmetrische versleuteling? Een virus, ja dat weet ik wel, daar heb ik vaak genoeg last van. Maar een hoax? Ik gok maar wat.

Vraag zes is in ieder geval een makkie: Als u dit ziet staan: 632A 3290 4640 4D6E 21DB 9CFF A2F2 F395 F748 6DB0 - wat wordt hier dan mee bedoeld? Een DNA-sequentie, een herkenningspatroon (footprint) van een virus, een licentiecode die je moet invullen bij de installatie van een programma of een PGP-fingerprint. Wat een DNA-sequentie, footprint of PGP-fingerprint zijn, weet ik niet. Maakt niet uit. Ik herken dit natuurlijk meteen als een serienummer voor software. Misschien wel net het serienummer dat ik aan het zoeken was toen die man aanbelde. Doet er niet toe, dit was een makkie.

De volgende vraag is weer een stuk moeilijker. Vraag 7. Wat hoort er in dit rijtje niet thuis? AES, CAST, SSL, TripleDES of Twofish.

Hallo? Zijn dit de dingen die je moet weten als je veilig over internet mag surfen? Wat hoort er in dit rijtje niet thuis. Weet ik veel. Als hij even niet oplet, typ ik bij Google de eerste term in: 'AES.' Ha, hebbes! Meteen raak: Audio Engineering Society. Mooi, dat heeft niks met internet te maken, dus dat hoort in het rijtje niet thuis. Dat gaat lekker. Nog een paar vragen en hij kan weer opdonderen. Kan ik eindelijk dat spel installeren. Vraag 8 heb ik zeker goed: Waarvoor worden P2P-programma's onder andere gebruikt? Als ík niet alles weet over P2P, wie dan wel? Delen van bestanden natuurlijk!

De laatste twee vragen zijn me volkomen duister. Helpt mijn virusscanner tegen een DDOS-attack? Of ik traceerbaar ben via Kazaa? Ik gebruik allang geen Kazaa meer! Ik gok maar wat en hoop er het beste van.

Wanneer mijn antwoorden worden nagekeken, blijk ik alleen de vraag over P2P goed te hebben. De monteur heeft ondertussen mijn pc nagekeken op problemen en ik zie hem smiespelen met de inspecteur. Ik vang 'vol met dialers, spyware en virussen' op. Mijn diploma wordt van de muur gehaald.

"U mag nog van geluk spreken dat we deze ernstig zieke pc niet uit zijn lijden verlossen", zegt de inspecteur. Hij maakt een snijdende beweging langs zijn keel en de monteur van UPC gaat aan het werk. Mijn ethernetkabel wordt doorgeknipt. Mijn kabelmodem meegenomen. Vijf minuten later zijn ze weg en zit ik internetloos achter mijn pc, die de hele tijd probeert in te bellen.

Shit. Hoe lever ik nu deze column in?