Ruim vier jaar na de laatste grote versie komt er toch een nieuwe versie van DirectX. Microsoft maakt bekend dat het op 20 maart in San Francisco de nieuwe collectie API's van de aloude grafische Windows-technologie presenteert. DirectX helpt het besturingssysteem bij de aansturing van de videokaart, voor bijvoorbeeld multimedia-taken en games.

Op de teaserpagina zijn ook Microsofts chippartners te zien. Fabrikanten AMD, Intel, Nvidia, en Qualcomm blijken allemaal mee te doen. Hoewel exacte details nog ontbreken, valt in de uitnodiging voor de sessie op 20 maart te lezen dat Microsoft ontwikkelaars betere tools wil leveren om de absoluut beste prestaties uit pc's, tablets, telefoons en consoles te halen. DirectX 12 komt vermoedelijk gelijktijdig uit met Windows 9 in 2015.

Stilte doorbroken

Microsoft brengt zijn grafische raamwerk doorgaans uit bij een nieuw besturingssysteem. De laatste versie van DirectX dateert echter van oktober 2009 en kwam mee met Windows 7. Omdat het zo lang stil bleef rondom DirectX 12, ging zelfs chippartner AMD ervan uit dat het er nooit meer van zou komen.

Het nieuw aangemaakt Twitter-account reageert hier vol bravoure op: