De Kindle 2.0 is pas net op de Amerikaanse markt en nu al verwikkeld is verschillende geschillen. Zowel de eerste als de tweede generatie Kindle en de achterliggende e-book dienst van Amazon maken inbreuk op een patent van Discovery-oprichter John S. Hendricks, stelt het bedrijf in de aanklacht (pdf).

Het patent om e-boeken te vergrendelen werd in 1999 al aangevraagd en is in 2007 toegewezen. Discovery wil de Kindle niet zozeer uit de handel halen, maar wel 'adequate compensatie' voor de rechten op het patent om elektronische boeken te vergrendelen.

Juridisch gesteggel

Meteen na de lancering van de Kindle 2.0 ontstond er een rel met de Amerikaanse Schrijversbond, die de automatische voorleesfunctie illegaal vonden omdat er sprake zou zijn van een nieuwe openbaarmaking. Amazon beperkte vervolgens die functionaliteit.

De webgrootgrutter dreigde zelf onlangs weer een ander bedrijfje met juridische stappen in verband met de Kindle. Kindlepid, een Python-script dat e-boeken uit andere webwinkel leesbaar maakte op de Kindle, was volgens Amazon in strijd met de Amerikaanse auteurswet, de DMCA.