Hyperledger is een permissioned blockchain die bedoeld is voor zakelijk gebruik. In tegenstelling tot een publieke keten, worden alleen geverifieerde participanten vertrouwd en kunnen alleen zij gegevens schrijven en lezen. De tools onder de noemer Hyperledger Fabric zijn grotendeels gebouwd bij IBM, die de code open sourcete bij het Hyperledger-project van de Linux Foundation.

Er zijn meerdere voordelen van van zo'n blockchainnetwerk als Hyperledger ten opzichte van een traditioneel netwerk, maar een belangrijke is dat het een stuk lastiger is voor een aanvaller om gegevens te manipuleren, omdat die data alleen kunnen worden toegevoegd als de meerderheid van de knooppunten de nieuwe gegevens onderschrijft.

Dat gaat met een consensusprotocol, zoals het bij Bitcoin gepopulariseerde proof of work (POW) waarbij een rekenpuzzel centraal staat. Bij een wat meer gecentraliseerde aanpak, zoals met Hyperledger, worden er andere protocollen gebruikt. Het gisteren in 1.0-versie verschenen Sawtooth introduceert een nieuwe methodologie voor zulke blockchains: proof of elapsed time (PoET).

Met Sawtooth (hier op GitHub) kunnen gegevens realtime worden gevolgd met een IoT-sensor die gekoppeld is aan bijvoorbeeld een vracht en kunnen leden van de permissioned blockchain gevalideerde gegevens over de lading te allen tijde inzien. Dat verkort oponthoud of vertragingen door administratieve taken die nu worden geautomatiseerd met een smart contract.

De naam komt van een Intel-project om chips op grote schaal in te zetten en het daarmee voor de hand liggende security-probleem op te lossen. Sawtooth Lake onderzocht die plannen en kwam met PoET als alternatief voor het resource-intensieve POW van diverse publieke blockchains. POW kan niet worden gebruikt op een IoT-apparaatje met diens beperkte rekenkracht.

Bij PoET wordt een balans gezocht tussen welke informatie een netwerklid nodig heeft en welke resources deze beschikbaar heeft. Bij een groot netwerk met alles van een IoT-sensor tot serverpark, worden gegevens dan vooral door de grote partijen beheerd, maar mogen ze niet voorspelbaar worden geverifieerd.

Dit werkt (nog) niet voor een publieke blockchain, maar is ideaal voor een permissioned netwerk. Het kost minder resources, is dus energiezuiniger en geschikt voor een netwerk met IoT-componenten.

Intel's blockchain-ontwikkelaar licht Sawtooth Lake toe.

Nog een belangrijk element van Sawtooth zijn diens Transaction Families. Het idee daarachter is dat niet ieder bedrijf dezelfde types transacties uitvoert: sommige organisaties hebben complexe opdrachten met veel velden en daar zijn smart contracts voor. Die verzamelen alle vereiste gegevens en de gekoppelde transactie wordt afgetrapt op het moment dat aan alle voorwaarden is voldaan.

Andere organisaties hebben simpelere append-only-achtige transacties en zitten niet te wachten op onnodige complexiteit van smart contracts. Met Transaction Families worden regels omschreven zodat beide vormen op hetzelfde Sawtooth-netwerk kunnen worden geschreven.

Het project heeft SDK's in verschillende programmeertalen beschikbaar, waaronder C++, Python en Go, maar ook Ethereum's Solidity. Met die compatibiliteit kunnen Ethereums eveneens open source smart contract-tools worden gebruikt voor een Hyperledger-implementatie.

Een voordeel van Hyperledger's Sawtooth voor bedrijven is dat ze veel breder toeleveranciers kunnen gebruiken dan alleen partijen waar ze eerder al een vertrouwensrelatie mee hebben opgebouwd. De blockchain-implementatie zorgt ervoor dat partijen die elkaar nog niet kennen kunnen vertrouwen en dat opent de markt op heel nieuwe manieren.

Het Hyperledger-project legt Sawtooth en PoET aan de hand van een visrestaurant dat te maken krijgt met onder meer vissers, veilinghuizen en vervoerders.