Tot dusver heeft de Electronic Frontier Foundation (EFF) weinig grote successen behaald op het gebied van patenten. Tot op de dag van vandaag duiken patentrollen - de nagels aan de doodskisten van techbedrijven - op om het leven van startups, techreuzen en zelfs developers dwars te zitten. Reden voor de EFF om al in 2012 een oproep te doen voor het afschaffen van softwarepatenten. Maar zo ver is het nog lang niet.

Tijd voor een nieuwe aanpak. Daarom roepen de vechters voor een vrij internet vanaf nu elke maand het domste patent uit. Met om te beginnen voor de maand augustus een alsnog goedgekeurd patent voor "de werkwijze en inrichting van indirecte medische raadpleging". Op een computer wel te verstaan, want dit patent was voor die laatste toevoeging "op een computer" namelijk in 2007 al afgekeurd.

Ranieri's lezing van dit 'domme' patent:

"Dit is een dom patent", onderstreept EFF-advocaat Vera Ranieri daarom nog eens. "Dit is een patent op de digitale secretaresse van een arts, of anders gezegd: de intermediaire communicatie met een computer." Een patentaanvraag die eerder werd afgekeurd, vanwege het claimen van een te abstract idee.

Verbolgen

"Het toevoegen van stap f ("do it with a computer") was echter voldoende om de afwijzing ongedaan te maken", schrijft een verbolgen Ranieri, die wijst op de miljoenclaims van patenttrollen die volgen aan het adres van echte uitvinders.

"Het is belangrijk om niet te vergeten dat domme patenten zoals deze echt kwaad kunnen doen. In het verleden heeft een patenttrol met een vergelijkbaar dom patent al eens schriftelijk laten weten dat iedereen die 'medische informatie aan pati├źnten communiceert via een telefoon' hen geld moet betalen."

Big Data wordt Huge Data