Dat IPv4-adressen aan het opraken zijn mag intussen geen verrassing meer zijn, maar het besef van de gevolgen lijkt maar langzaam door te dringen. In juni moeten in één klap miljoenen gebruikers de mogelijkheid hebben verbinding te maken via IPv6. Vorig jaar activeerden grote internetbedrijven de nieuwe versie van het internetprotocol al voor één dag, maar dit jaar is het menens.

Tijdens de World IPv6 Launch Day moeten miljoenen gebruikers definitief verbinding kunnen maken via IPv6. Op die dag schakelen grote partijen als Google, Facebook en Microsoft's Bing IPv6 definitief in. Ook XS4All, de Nederlandse provider die al een aantal jaar voorop loopt met de implementatie van IPv6, doet mee. "Vorig jaar was een test, om eventuele problemen te vinden", zegt woordvoerder Niels Huijbregts van XS4All tegen Webwereld. "Dit jaar zetten we het opnieuw aan, maar nu gaat het niet meer uit."

Zes procent van XS4All-klanten

Bij XS4All hebben op dit moment ongeveer 16.000 klanten de beschikking over een verbinding via IPv6, dat is 6 procent van het klantenbestand. "Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat daarbij om gebruikers die het zelf hebben aangezet. Klanten die via IPv6 willen surfen moeten dat nu nog handmatig activeren", zegt de woordvoerder.

De provider doet dat, omdat klanten zich op die manier bewust zijn dat er eventueel problemen kunnen ontstaan bij het bezoeken van slecht geconfigureerde sites. Vanaf de IPv6 Launch Day in juni is dat niet langer nodig. Volgens Huijbregts heeft de IPv6-day van vorig jaar bestaande problemen blootgelegd zodat die inmiddels zijn opgelost.

'Too early to tell' bij Google

Navraag bij Google Nederland leert dat de internetgigant niet kan zeggen welk percentage van het Google-verkeer in Nederland over IPv6 plaatsvindt. Dat is volgens woordvoerder Mark Jansen "too early to tell". Jansen verwijst wel naar een grafiek die het wereldwijde gebruik van IPv6 bij Google laat zien. Volgens Google ligt het percentage van netwerken die de mogelijkheid hebben via IPv6 te verbinden in Nederland op 0,24 procent. Dat is hoger dan in de ons omringende landen. Frankrijk heeft met 4,01 procent de hoogste beschikbaarheid in Europa, volgens de cijfers van Google.

Google zal ook meewerken aan de World IPv6 Launch. "Voor Google betekent de World IPv6 Launch dat vrijwel al onze diensten, waaronder Google Search, Gmail en Youtube en anderen, permanent beschikbaar worden gemaakt over IPv6. Voorheen konden alleen deelnemers van het Google over IPv6-programma er gebruik van maken", zegt Erik Kline, IPv6 Software Engineer bij Google in een blogpost. Aan het 'Google over IPv6'-programma nemen enkele honderdduizenden gebruikers deel, waaronder vrijwel alle medewerkers van het internetbedrijf.

'Weinig daadwerkelijk gebruik'

Onderzoekers van TNO publiceerden in november een nieuw onderzoek naar de implementatie van IPv6 in Nederland. De 'vierde meting', zoals het onderzoek heet, werd ondersteund door het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Inovatie (EL&I). Volgens het onderzoeksinstituut toont de meting "opnieuw een toename in IPv6 bewustzijn en activiteiten, maar weinig daadwerkelijk gebruik. De verwachting is dat dit ook niet zal veranderen totdat consumenten grootschalig toegang tot internet krijgen via IPv6."

In 2010 bleek uit de eerste meting van TNO over dit onderwerp dat Nederland zich in de middenmoot bevond voor wat betreft de implementatie van IPv6. "Nederland loopt hierin achter op de top 5 Europese landen. Dit geeft aan dat de eerste stap naar adoptie is gemaakt, maar de daadwerkelijke uitrol bevindt zich nog in de beginfase", schreef TNO in 2010. Volgens de nieuwste meting van TNO lopen internetproviders op dit moment voorop en hebben met name de gebruikers IPv6 nog niet omarmd.

Alleen in kaart brengen

Die gebruikers, waaronder bedrijven en overheden, lopen op dit moment achter. Zij houden zich volgens TNO nog vooral bezig met het in kaart brengen van de urgentie. In januari 2011 kwam Minister Maxime Verhagen (EL&I) al met een waarschuwing. "Willen we na 2011 bijvoorbeeld kunnen bellen via internet met iemand in China die alleen gebruikt maakt van IPv6, dan moeten de servers en routers in Nederland vervangen zijn om IPv6 te kunnen gebruiken," zei de minister vorig jaar.

TNO concludeert dat de dreigende schaarste in 2011 niet heeft geleid tot een run op IPv4-adressen. Er was een matige uitgave van IPv4-adressen te zien bij ip-beheerders RIPE NCC (verantwoordelijk voor het beheer van ip-adressen in Europa en het Midden-Oosten) en ARIN (voor de VS en Canada). RIPE kreeg zelfs zo'n 2,5 miljoen IPv4-adressen terug.

IPv6 Taskforce trok de kar

De Nederlandse IPv6 Taskforce heeft de afgelopen jaren de kar in Nederland getrokken. In de taskforce zitten experts die met elkaar overleg voeren. "Het doel van de taskforce is awareness kweken, om het belang van de overstap te benadrukken", zegt secretaris Dorien van Gastel van de IPv6 Taskforce. "Op dit moment is het vrij rustig rondom IPv6, maar de verwachting is dat de IPV4-adressen in juni op zijn."

De taskforce reikte de afgelopen jaren awards uit aan voorlopers op het gebied van IPv6. "We hebben dat vorig jaar voor het laatst gedaan, omdat we verwachten dat er volgend jaar geen voorlopers meer zijn, het is nu gewoon noodzakelijk", voegt Van Gastel er aan toe.

Voorzitter Erik Huizer van de IPv6 Taskforce wijst nog eens op het belang van de IPv6 Launch Day in juni. "Ik roep bedrijven en organisaties op om meer urgentie te geven aan de introductie van IPv6 en dat niet alleen als een noodzakelijk kwaad te zien maar ook de voordelen van IPv6 maximaal te benutten. Doe mee op 6 juni, en test eens wat de gevolgen en mogelijkheden zijn", laat hij in een schriftelijke reactie aan Webwereld weten.

Weinig IPv6-verkeer via AMS-IX

Uit een grafiek van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het grootste ip-knooppunt van Europa, blijkt dat het aandeel van IPv6-verkeer daar nog altijd beperkt is. Gemiddeld gaat er zo'n 2 Gbps (Gigabit per seconde) aan IPv6-verkeer door het knooppunt in Amsterdam. Op een totaal van gemiddeld zo'n 967 Gigabit per seconde is dat slechts 0,2 procent van al het verkeer via het Amsterdamse internetknooppunt.