Hoewel COBOL (geboortejaar 1959) niet bepaald in de mode is onder jonge programmeurs, weigert de ietwat archaïsche programmeertaal zich over te geven. COBOL, wat staat voor COmmon Business-Oriented Language, is niet alleen nog steeds relevant voor robuuste bedrijfssystemen, ook ontwikkelt de taal zich op het vlak van mobility en cloud.

Nostalgie

Reden voor ontwikkelaar Ionica Bizau om op GitHub een koppeling met het moderne (2009) op Javascript gebaseerde Node.js te ontwerpen. Zo worden twee werelden, oud en nieuw, met elkaar gelinkt. "Om eerlijk te zijn denk ik niet dat er echt behoefte aan is, behalve de nostalgie die het creëert voor met name COBOL-programmeurs en de mensen die weten wat COBOL is", geeft Bizau ruiterlijk toe aan de nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG.

'Node-COBOL' vergt nog wel het installeren van de compiler GNUcobol. De COBOL-code kun je vervolgens embedden in JavaScript. Het project is nog volop in ontwikkeling. Bijdragen zijn van harte welkom, net als liefhebbers die de software closed-source of als commercieel project willen gebruiken. Zij hoeven dat slechts vriendelijk te vragen aan Bizau zelf.

IonicaBizau/node-cobol