Vrijdag komen al deze kwesties samen in een exclusief interview dat we afnamen in Wenen met Max Schrems, de man die de hele cloudeconomie op zijn kop zet met geruchtmakende rechtszaken tegen het dataslurpende Facebook. De 27-jarige Oostenrijkse rechtenstudent is uitgegroeid tot dé nachtmerrie voor miljardenbedrijven en hun juristenlegers.

Achter gesloten deuren

Bij ons eerste verhaal duiken we in de wereld van De Grote Lobby. Na Washington is ook Brussel uitgegroeid tot de plek waar achter gesloten deuren steeds meer Amerikaanse dollars de bescherming van onze persoonlijke levenssfeer doen verwateren. Betrokkenen noemen de lobby ongeëvenaard en intimiderend.

Schrems spreekt veel met techlobbyisten. Hij noemt ze aardige kerels, die alleen "de verkeerde afslag hebben genomen in hun leven". Hij maakt zich grote zorgen over de politieke druk die door hen wordt uitgeoefend op een continent dat zichzelf maar niet serieus neemt. "Ik word er gek van dat Europa zich als zo'n lafaard gedraagt." Daarover vrijdag dus meer.

We beginnen eerst met: De doorgeslagen macht van de techlobby. Iedereen veel leesplezier.

Meer weten? Bekijk het volledige dossier datagraaien
Hieronder een interactieve tijdlijn langs Schrems geschiedenis: (Klik hier voor een grotere versie)