Het hoofdkantoor, bestaande uit een 37-verdiepingen tellende wolkenkrabber met daarvoor drie glazen bollen tot 30 meter hoog, moet verrijzen aan de 7th Avenue in Seattle, Washington, aan de Amerikaanse noordwestkust. Amazon is nu ook al gevestigd in de stad waar het in 1994 zijn eerste boeken verkocht. Inmiddels heeft het bedrijf vestigingen over de hele wereld.

Het nieuwe hoofdkwartier van Amazon wedijvert met het megalomane ruimteschip dat Apple momenteel bouwt. De glazen bollen zijn onderdeel van een park, waarin het e-commercebedrijf een klimaatvriendelijke plantrijke omgeving wil creëren. Het bedrijf spreekt zelf van een ‘biosphere building’ in de ingediende bouwplannen.

Bij het groene ontwerp is onder meer gekeken naar de Koninklijke serres van Laken in Brussel. Amazon heeft de grond (3,3 miljoen vierkante meter) inmiddels in bezit. Daar moet ‘Rufus 2.0’, zoals het bouwproject genoemd wordt, over enkele jaren verdeeld over drie stratenblokken verschijnen.

Binnenkort mogelijk meer nieuws vanaf het bouwfront. Volgens Financial Times gaat de Nederlandse BAM Groep Google's nieuwe hoofdkantoor in hartje Londen bouwen. Het nieuwgebouwde pand in King's Cross wordt volgens CoBouw 11 verdiepingen hoog, 90.000 m2 groot en moet 3 tot 4 duizend werknemers huisvesten.

Amazons kantoor in Seattle van oud naar nieuw: