De Amerikaanse klopjacht op Wikileaks gaat door. DNS-provider EveryDNS heeft de stekker uit het domein Wikileaks.org getrokken, “omdat de DDoS-aanvallen op de site de infrastructuur van EveryDNS bedreigden”, aldus de provider.

Gewoon bereikbaar

De omstreden klokkenluidersite heeft veel alternatieve domeinen om dit probleem te ondervangen. Zo is halsoverkop Wikileaks.ch opgetuigd. Bovendien is de oorspronkelijke site bereikbaar door direct de juiste IP-adressen in de adresbalk van de browser in te tikken. Zo leiden http://46.59.1.2/ en http://213.251.145.96/ naar Wikileaks-mirrors. Die laatste is op moment van schrijven moeilijk bereikbaar.

Ondertussen ontkent Amazon dat het onder politieke druk zou hebben gehandeld toen het eerder deze week de hosting van Wikileaks staakte. Volgens Amazon waren de gebruiksvoorwaarden duidelijk overtreden, omdat Wikileaks niet de rechten heeft over de content die het host. Ook acht Amazon het niet waarschijnlijk dat de 250.000 telegrammen zo zorgvuldig zijn geanonimiseerd dat het uitgesloten is dat er mensenlevens in gevaar worden gebracht, aldus het bedrijf in een blogpost.

Amazon gezwicht

Volgens Wikileaks liegt Amazon en is het wel degelijk gezwicht onder druk van Lieberman.

ook de digitale burgerrechtenbeweging EFF hekelt Amazon fel. “Amazon had de kans om te staan voor de vrije meningsuiting van zijn klanten. Maar in plaats daarvan rende het weg met de staart tussen de benen.”

Nieuwe wet in de maak

Ondertussen heeft senator Joe Lieberman, die Amazon en anderen opriep om het leveren van diensten aan Wikileaks te staken, nieuwe wetgeving ingediend. De SHIELD-wet maakt het publiceren van namen van informanten en spionnen een federale misdaad. Tech-tijdschrift Wired merkt op dat het lekken daarvan al strafbaar is, dus dat de nieuwe wet waarschijnlijk specifiek gericht is tegen Wikileaks. Mocht de nieuwe wet worden aangenomen dan lopen ook uitgevers gevaar te worden vervolgd.

Overigens is ook datavisualisatiedienst Tableau gezwicht voor de politieke heksenjacht. Een gebruiker had een infografiek gemaakt met enkele totaal onschuldige statistieken over “cablegate”, maar Tableau haalde die snel het offline. Ook hier zouden de voorwaarden zijn overtreden. De grafiek staat nog wel in de Google-cache.

Tot zover zijn de Facebook en Twitter-accounts van Wikileaks nog wel online.

bron: Webwereld

Bron: Techworld