DocVerse omschrijft zichzelf als een ‘zorgenvrije’ tool voor het real-time delen en samenwerken met behulp van Microsoft Office files. Het is dan ook helemaal niet ontworpen om te werken met Google Docs bestanden. Daarom is het waarschijnlijk dat de eerste integratie met Google Apps erin zal bestaan dat het DocVerse product zonder aanpassingen beschikbaar wordt gemaakt. Dat betekent dat het een Office add-on wordt, waarmee je bestanden in de cloud van Google opslaat.

Verlies van opmaak

Met de overname van DocVerse heeft Google toegegeven wat iedereen al wist: Microsoft Office is de bovenliggende partij in Office applicaties, en dat zal de komende tijd waarschijnlijk zo blijven. Met DocVerse heeft Google gebruikers van Office iets te bieden dat hen misschien kan overhalen om ook Google Apps te gaan gebruiken.

Maar de grootste problemen van Google Docs zitten in de incompatibiliteit, zowel in mogelijkheden als in bestandsformaten, die DocVerse niet oplost. Natuurlijk, als Google die problemen niet had, dan zou het DocVerse helemaal niet nodig hebben. Beperkte compatibiliteit met Microsoft Office is de belangrijkste reden waarom veel gebruikers van Google Apps, betalend en niet betalend, wel gebruik maken van e-mail en agendafunctionaliteit, maar niet van de word processor, spreadsheet en presentatiesoftware van Google Docs.

Google Docs verliest bepaalde opmaak bij het overzetten van de bestanden van de formaten van Microsoft naar die van Google. In bepaalde gevallen is dat makkelijk op te vangen door opnieuw ruimte tussen de paragrafen te brengen, maar complexe opmaak raakt helemaal in de war.

Verbeterde functionaliteit

De beperkte functionaliteit van Google Apps is de reden waarom het aantal gebruikers van Google Apps eerder in de buurt ligt van de honderdduizenden, dan bij de 2 miljoen, het aantal registraties dat Google soms aanhaalt. Zelf gebruik ik de Google Apps Premier Edition overigens elke dag. Maar ik maak er niet vaak teksten of spreadsheets mee aan.

Het verbeteren van de compatibiliteit met Microsoft Office is zeker een welkome aanvulling, maar Google moet nog veel meer doen aan de basisfunctionaliteit van Google Docs, voordat het kan concurreren met desktopsoftware. Wat dat betreft is DocVerse een strategische investering voor Google, waarmee het niet alleen een interessant product in handen krijgt. Het haalt er ook de twee ex-Microsoftwerknemers mee binnen de muren die het bedrijf hebben opgezet. Hun kennis van Office bestandsformaten is een mooie opsteker, waardoor Google beter samen zal kunnen werken met de desktop suite die de meeste mensen gebruiken.

Kopiëren naar Microsoft Office

Google heeft gezegd dat het DocVerse gaat gebruiken om gebruikers de Microsoft files die ze uploaden naar de Google opslag te laten veranderen. Maar het bedrijf zei niet wanneer deze functionaliteit beschikbaar zal komen.

Op dit moment biedt Google Docs maar een heel beperkte mogelijkheid om met Microsoft files te werken, die het best omschreven kan worden als: “Je zult er spijt van krijgen als je het probeert”. Een betere tactiek is om Google Docs te gebruiken voor waar het echt goed in is, voor het aanmaken van simpele documenten en daar dan samen met anderen aan werken voordat je ze kopieert in Microsoft Office voor de opmaak en het printen. .

DocVerse, zoals het product nu bestaat, is een noodoplossing voor Google, maar tenminste een die welkome functionaliteit kan leveren voor Google Apps, dat ook wel wat hulp kan gebruiken.

Bron: Techworld