Weg jaarlijks feestje in een door de gemeente Den Haag gesubsidieerd zaaltje. Weg jaarlijkse zelffelicitatiemarathons voor correcte mensen die weer een jaar nuances, relativeringen en vooral stuitend humorloze fatsoenmeuk in de blogosphere hebben geslingerd. Weg klapvee dat altijd werkzaam is in de marketingsector, toch al een sector die in 15 jaar tijd helemaal niets heeft geleerd als het gaat om zelfinzicht, zelfkritiek en humor (alhoewel: zelden zo hard gelachen als die keer met dat rijtje medewerkers van Independer.nl die serieus blij waren met hun incrowd fopaward voor hun gelikte online marketingtooltje en aandoenlijk jubelend opsprongen om hun prijsje in ontvangst te nemen). Weg jaarlijks online gejammer en gedram van web-streepje-log bezittende huisvrouwtjes, tekstpoepers, inktkoelies, goeroes, coaches, social media experts en ander fout twittervolk dat wanhopig wilde meedoen in de bloggierace, maar zichzelf keer op keer voortijdig zag eindigen in een of andere non-democratische nominatieronde. Over en uit met die lulkoek. Godzijdank. Mijn gebeden zijn verhoord. Een hele prestatie nog voor de fundamentalistische-atheïst die ik schijn te zijn, zo valt te lezen op een weblog dat jaar in jaar uit de Bloggie voor "saaiste serieuze online poep" wint.

Vorig jaar nog heb ik die infantiele maar kleurloze kitsch uit de online marcomsector al afgefikt, maar ik kon toen niet vermoeden dat al die fatsoensautisten er al zo snel de brui aan zouden geven. Ik had nog zevenennegentig anti-Bloggie rantcolumns in de pen zitten, goed voor een heel leven lang Merel Roze, Jeroen Mirck en die lekker gekke oh-zo-gewone kattenpunikster van dat maanisch.com bashen. Gewoon omdat het kan. Dat is blogtaal voor: rot toch op idioot met je omkaderde inside the box clichédenken, ik bepaal godverdomme zelf wel wat ik doe met mijn leven. Daarom ben ik ook gaan bloggen. Daar hebben ze dus tien jaar over gedaan om dat te beseffen: bloggen is niet van de massa, bloggen is van mensen die nou juist die massa willen ontvluchten. Main stream prijsjes horen bij main stream media. Hoe moeilijk is het?

Maar dat mocht natuurlijk helemaal niet. Al dat alternatieve gedoe. Straks krijg je nog echt grote weblogs waarop mensen schrijven wat ze willen. Een mening die niet voldoet aan de fatsoensnormen- en waarden die we, volgens het jaarlijkse eetclubje dat bepaalt welke volstrekt humorloze, droge en kleurloze Viva-shit zo'n fijne gouden muis op een stokje wint, "met elkaar hebben afgesproken" (ik heb helemaal NIETS "afgesproken", opa).

Daar moest dus wat aan gebeuren. We kunnen natuurlijk niet hebben dat mensen die schrijven zoals Marjolein Bastin tekent te veel grip verliezen op dat onherbergzame gebied van anarchistische webloggers zonder normbesef en het ethisch besef van een pinda. Een verplicht sturend en bevoogdend hoofdredactioneel commentaar op elke weblog was het beste geweest, maar dat ging, heel gek, niet lukken. "Dan maar een jaarlijkse prijs. Dan houden we de boel bij elkaar en kunnen we dankzij het onvoorstelbare knipmesgedrag van al die niksdurvende ambtenarige weblogburgers toch nog enige invloed uitoefenen. Hoi ja! We bedenken de Bloggie!" Een tegoedbon voor twee pakken dubbelzacht zeslaags toiletpapier als dank voor een heel jaar lang gezellie, blij en vooral progressief doen. Aldus geschiedde.

Nu schijnt er, als grande finale, nog een weblog van het millennium te komen. Ik kan iedereen nu alvast vertellen dat dit Joop.nl wordt, aangezien de juryleden altijd bestaan uit mensen die of vuistdiep in de Vara zitten of lid zijn van D66, en dat er daarnaast nog een hele rits margeweblogjes die niemand wil bezoeken hoog zullen eindigen, omdat ze zo'n mooie artistiek verantwoorde layout hebben die sterk doet denken aan het faalcreabeagedoe van de Lowlands-website 2010. De winnaar mag natuurlijk naar DWDD en krijgt een spread in de Volkskrant. Een duurzame samenwerking met Jan Tromp van Uitgesproken Vara is trouwens ook mogelijk. Fatsoen en inhoud mensen, daar gaat het om. "Dat hebben we zo afgesproken!".

Fijn zo. Doei Bloggies! Het waren tien leuke jaren. Gaan we dan nu weer met z'n allen gewoon écht webloggen? U weet wel, gebruik maken van the internet: The place where you can rail against liars and propaganda with your own propaganda, where you tell your version of the truth and sign your name under it.