Vorig jaar gaf de wereldvoetbalbond FIFA na jarenlang soebatten eindelijk zijn fiat aan een technologie die meet of een bal wel of niet de doellijn heeft gepasseerd. De bond koos uiteindelijk voor het Duitse systeem GoalControl, dat zondagavond voor het eerst is ingezet tijdens de WK-wedstrijd Frankrijk - Honduras.

GoalControl krijgt de voorkeur boven drie andere technologieën. Dat zijn de twee andere Duitse systemen GoalRef en Cairos, die beide werken met magnetische velden, en het Britse Hawk-Eye dat ook werkt met hogesnelheidscamera's en onder meer gebruikt wordt bij tennis, cricket, snooker en hurling.

Hoe werkt het?

GoalControl werkt met hogesnelheidscamera's. Deze zijn allemaal verbonden met een geautomatiseerd computersysteem. Bij GoalControl staan er in totaal veertien camera's opgesteld per wedstrijd, verdeeld over de twee doelen.

Elke camera registreert beelden vanuit een eigen invalshoek (waaronder het dak van het stadion) met een snelheid van circa 500 foto's per seconde. Hierdoor ontstaat elke 2 milliseconde een accurate 3D-positie van de bal. Wanneer de bal tijdens een voetbalwedstrijd ook maar een fractie volledig over de lijn is geweest, stuurt het computersysteem zowel een versleuteld (!) vibratie- als optisch signaal naar de horloge van alle scheidsrechters.

Verwarring

Kraakhelder zou je denken. Maar toch ontstond er zondagavond grote verwarring tijdens de wedstrijd. In de bewuste wedstrijdsituatie (terugkijken via de NOS) schoot de Franse aanvaller Benzema namelijk in eerste instantie op de binnenkant van de paal. De bal schoot terug het veld in en het systeem registreerde "NO GOAL". Het computersysteem gaf dit direct door aan de videoschermen in het stadion en het horloge van de scheidsrechter: "NO GOAL".

Maar de wedstrijdsituatie was nog niet afgelopen. De bal belandde namelijk direct daarna via de handen van de Hondurese keeper Valladares alsnog met minimale afstand over de doellijn. Nu registreerde GoalControl dus "GOAL" en werd het doelpunt terecht toegekend aan Frankrijk. Of toch niet?

Afwijking

Het systeem kent namelijk een afwijking van maximaal 0,5 centimeter, zo bevestigt woordvoerder Rolf Dittrich van GoalControl aan Webwereld. Dittrich: "Het systeem kent inderdaad een nauwkeurigheid tot 5 millimeter. Dit is ruim binnen de marge die de FIFA eist. Zij hebben gevraagd om een garantie tot 1,5 centimeter. Wij doen het dus ruim beter dan die eis."

In deze video legt directievoorzitter Björn Lindner van GoalControl uit hoe het systeem werkt. GoalControl kan overigens functioneren als instant replay-systeem voor officials en toeschouwers. Maar daar maakt de FIFA vooralsnog geen gebruik van.