Wereldvoetbalbond FIFA heeft na jarenlang soebatten zijn fiat gegeven aan een technologie die op de millimeter nauwkeurig meet of een bal wel of niet de doellijn heeft gepasseerd. Daarbij is gekozen voor het Duitse systeem GoalControl, dat werkt met hogesnelheidscamera’s die zijn verbonden met een computersysteem.

GoalControl krijgt de voorkeur boven drie andere technologieën. Dat zijn de twee andere Duitse systemen GoalRef en Cairos, die beide werken met magnetische velden, en het Britse Hawk-Eye dat ook werkt met hogesnelheidscamera’s en onder meer gebruikt wordt bij tennis, cricket, snooker en hurling.

De Nederlandse voetbalbond KNVB test dat laatste systeem de komende twee seizoenen bij beslissingswedstrijden in de Nederlandse competitie.

Balpositie elke 2 ms gemeten

Bij GoalControl staan er in totaal 14 camera’s opgesteld per wedstrijd, verdeeld over de twee doelen. Elke camera registreert vanuit een eigen invalshoek (waaronder het dak van het stadion) met een snelheid van circa 500 foto’s per seconde. Hierdoor ontstaat elke 2 milliseconde een accurate 3D-positie van de bal.

Wanneer de bal tijdens een voetbalwedstrijd ook maar een fractie volledig over de lijn is geweest, stuurt het computersysteem zowel een vibratie- als optisch signaal naar de horloge van alle scheidsrechters.

In de video legt directievoorzitter Björn Lindner van GoalControl uit hoe het systeem aan alle onzekerheid bij doelpunten een einde maakt. GoalControl heeft overigens ook de mogelijkheid om als instant replay-systeem voor officials en toeschouwers te functioneren. Maar daar wil de FIFA voorlopig geen gebruik van maken.