Doerr heeft als partner van de beroemde investeringsmaatschappij Kleiner Perkins Caufield & Byers geïnvesteerd in technologische kaskrakers als Google en Amazon.com, maar hij geldt de laatste jaren vooral als investeerder in groene bedrijven. Op de MIT Energy-bijeenkomst sprak hij dit weekend over de stand van zaken op dit gebied, zo meldt Cnet.

Boze dochter

Vorig jaar hield Doerr al een emotionele toespraak op de TED (Technology, Entertainment, and Design)-conferentie. Hierin vertelde hij hoe zijn vijftienjarige dochter na het zien van An Inconvenient Truth, hem boos had gevraagd iets te doen aan de opwarming van de aarde, aangezien zijn generatie dit had veroorzaakt.

Sindsdien heeft Doerr niet stilgezeten. Zijn investeringsmaatschappij heeft ruim een half miljoen dollar gestopt in dertig groene technologiebedrijven. In zijn toespraak noemde Doerr onder meer Fisker Automotive, dat komend jaar een hybride elektrisch voertuig gaat uitbrengen, en Amyris Biotechnologies, dat een goedkoop malariamedicijn en biobrandstoffen produceert. Daarnaast heeft Doerr bijgedragen aan het doordrukken van de Californische Global Warming Solutions Act van 2006, waardoor schadelijke uitstoot van broeikasgassen in 2020 met een kwart moet zijn teruggedrongen.

Amerikaanse overheid

Hoewel er dus vooruitgang is geboekt op het gebied van groene technologie, is deze nog lang niet genoeg om de grootschalige wereldwijde milieuproblemen aan te kunnen, meent Doerr. "Dit moet op wereldwijde schaal gebeuren. De gehele aarde moet opnieuw geïndustrialiseerd worden en gebruikmaken van minder vervuilende vormen van energie", aldus Doerr.

Met name de huidige Amerikaanse overheid zou veel meer moeten doen aan de stimulering van groene technologie, zegt Doerr. In zijn MIT-toespraak vergelijkt hij de overheidsuitgaven aan onderzoek naar duurzame energie, minder dan 1 miljard dollar per jaar, met de inkomsten van oliegigant Exxon van 1,1 miljard dollar per dag.

Geen luchtbel

Volgens Doerr is er geen sprake van een investeringsluchtbel in groene technologie, hoewel er wel problemen zijn. "Teveel geld gaat naar te weinig goede bedrijven, ondanks de schaal van dit probleem", aldus Doerr. Toch blijft groene technologie een goede investering, vooral als nieuwe start-ups komend jaar naar de beurs gaan. "We staan aan het begin van een grote investeringsgolf in groene technologie, maar dat is zeker niet teveel in verhouding tot de schaal van de problemen", verzekert Doerr.