Wie Hitlerjugend.nl in de adresbalk van zijn browser intypt, komt bij de site Name Space terecht. Dit Amstelveense bedrijf registreert zoveel mogelijk domeinnamen in de hoop deze met grote winsten te verkopen, zoals zoveel internet-goudzoekers tegenwoordig doen.

'This internet space is available right now for people who submit a serious content proposal', staat er dan ook in hoofdletters als titel boven Hitlerjugend.nl. Ook het domein Hitler.nl is in het bezit van Name Space.Wie echter bij Name Space aanklopt met een serieus voorstel, komt bedrogen uit, bezweert Gerard de Vente van Name Space. "We verkopen deze namen niet, voor nog geen miljoen."

Pardon? "We hebben deze domeinen vastgelegd om te voorkomen dat er nare dingen mee gebeuren, uit hygiënisch oogpunt zeg maar. Het is een stukje sociaal denken van onze kant." De Vente kan niet verklaren waarom de site nog wel suggereert dat de naam te koop is. Dit zal snel worden rechtgezet.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), verantwoordelijk voor de toewijzing van nl-domeinen, bevestigt dat dergelijke namen sinds vorig jaar mogen. "Op zich is er geen reden om Hitler.nl te blokkeren. Iemand zou er best goede bedoelingen mee kunnen hebben. Een domein als Heilhitler.nl is een ander verhaal, ik denk niet dat we die zouden toelaten", aldus een woordvoerder.

De SIDN zal dit jaar met voorstellen voor een verdere liberalisering van domeinnamen komen. Vanwege de grote groei van het aangevraagde domeinnamen (in september 1999 werd de honderdduizendste nl-naam aangevraagd, dit jaar denkt de stichting de grens van de miljoen reeds te passeren) is het namelijk ondoenlijk alles handmatig te beoordelen. Dit proces zal dus volledig worden geautomatiseerd.