Organisaties die ijveren voor Internet-standaarden hebben in beginsel afgesproken om zeven nieuwe topdomeinen te creeëren voor specifieke websites, zoals .firm voor bedrijven, .web voor organisaties die zich bezighouden met de inrichting van het WWW, .shop voor online-winkels en .rec voor de muziekindustrie. Andere voorgestelde domeinen zijn .arts, .info, .store en .nom. De zeven nieuwe topdomeinen moeten een toekomstige schaarste aan webadressen voorkomen.

De nieuwe opzet is al ver uitgewerkt: bedrijven kunnen aanvragen indienen om één van de zeven nieuwe topdomeinen te beheren. Zo'n tachtig bedrijven hebben al een bod gedaan van minimaal 10.000 dollar die nodig is om een database voor de nieuwe webadressen te bouwen. Bij Epoch kunnen nu al nieuwe namen worden vastgelegd tegen betaling van 50 dollar en 10 dollar administratiekosten (500 dollar voor levenslange registratie).

Het IDG-tijdschrift Network World Fusion heeft in regeringskringen vernomen dat Ira Magaziner, de topadviseur van de Amerikaanse president Clinton voor het Internet, meer voelt voor een alternatief voorstel. Daarin wordt slechts één nieuw, nog naamloos topdomein toegevoegd aan de bestaande lijst, terwijl het beheer van .com, .org. en .net in handen blijft van NetWork Solutions. Dat bedrijf zou in de oorspronkelijke voorstellen voor een nieuwe opzet zijn monopolie kwijtraken.

Het alternatieve plan voorziet in de stichting van een non-profit organisatie die de toekenning van domeinnamen controleert en vergunning uitgeeft voor bedrijven die domeinnamen registreren. NetWork Solutions zal daarbij worden gesplitst in twee diensten: de InterNIC die de databases met webadressen beheert en WorldNIC, dat één van de registreerders wordt.

Ira Magaziner zou twee bezwaren hebben tegen het oorspronkelijke plan: het is opgesteld "achter gesloten deuren" en het zou het beheer over de domeinnamen in handen geven van de Internet Society in Geneve.

De adviseur van Clinton zegt volgende week rapport te zullen uitbrengen aan de president over de domeinregistratie.

In Nederland wordt de registratie van websites in het .NL-domein beheerd door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

Verwijzingen in Vindex naar domeinregistratie: 296.