Een domeinnaamtombola bepaalt de volgorde waarin de ICANN de aanvragen voor topleveldomeinen zoals .kpn of .cloud afhandelt, meldt de IDG News Service. De ICANN verkoopt lootjes van 100 dollar per stuk aan deelnemers en gaat in december handmatig papieren lootjes trekken.

Eerder spelletje flopte

De ICANN kan 1000 aanvragen per jaar behandelen en er is bijna het dubbele ingediend voor de nieuwe topleveldomeinen zoals .politie en .philips. De internetbeheerder wil de boel afhandelen in batches van 500 en het plan was aanvankelijk om de volgorde bepalen met een loterijsysteem, maar dat mocht niet van de wet op kansspelen in Californië. Toch moesten er groepen bepaald worden, omdat de ICANN niet in staat is alles in één keer af te handelen.

Een virtuele boogschietwedstrijd eerder dit jaar moest een oplossing bieden voor het afhandelingsdilemma. Deelnemers voerden van tevoren een tijdstip in dat ze een pijltje zouden afvuren en degenen die het dichtste bij hun voorspelde tijd zaten werden dan eerder behandeld. Dit idee flopte gigantisch omdat latency-issues ervoor zorgden dat het praktisch onmogelijk was om je pijl te laten landen op de afgesproken tijd.

Maas in de wet

Uit pure wanhoop besloot de ICANN in juli om maar helemaal af te zien van het behandelen van de topleveldomeinen in groepen en gewoon de hele zaak zo vlug mogelijk af te handelen. Maar nu heeft de organisatie een maas in de wet gevonden om alsnog een loterij te organiseren. Een non-profitgroep mag namelijk een loterij organiseren om fondsen te werven, dus dat is nu precies wat de ICANN gaat doen.

De internetbeheerder heeft een vergunning aangevraagd voor de speciale loterij en verwacht deze eind november in het bezit te hebben. De regels van de 'fondsenwerving' zijn behoorlijk strikt en daarom mogen lootjes niet via internet worden verkocht. Er zijn ook specifieke regels voor de afhandeling, waardoor een handmatige trekking noodzakelijk lijkt.

Elke deelnemer moet persoonlijk een lootje kopen of een stand-in gebruiken (die de ICANN kosteloos toewijst) om het kaartje aan te schaffen. Ergens tussen 4 en 15 december gaat de internetbeheerder lootjes handmatig trekken om een volgorde te bepalen waarin de domeinnamen worden afgehandeld.