Het is niet bekend waarom Google het automatische systeem voor domeinbeheer heeft gedeactiveerd. Dit is op 10 januari gebeurd. Sindsdien moeten Apps-beheerders in een forum hun domeinen aanmelden die ze gewist, geheractiveerd of simpelweg overgedragen willen zien. Vervolgens neemt Google die verzoeken door om ze dan handmatig uit te voeren. Dit frustreert beheerders én gebruikers van zakelijke Google Apps-omgevingen, en zorgt onder meer voor onbereikbare mailaccounts, meldt de IDG News Service.

Sinds oktober problemen

Aanvullend onderzoek van Webwereld wijst uit dat Apps-beheerders al sinds oktober tegen domeinproblemen aanlopen. Het toevoegen van eerder opgeheven primaire domeinen als subdomein of alias liep vast op de foutmelding dat het bewuste domein al in gebruik is. De delete-functie geeft de domeinnaam dus niet echt vrij. Normaliter staat daar een periode van 5 dagen voor, maar na ruimschootse overschrijding daarvan zitten domeinen nog altijd 'vast'.

Google-medewerker 'Ricky' stelt begin januari in het Apps-forum dat hier sprake is van een andere 'unieke' kwestie, die is opgelost. De uitschakeling van de hele domeinbeheerfunctie op 10 januari is wel gedaan vanwege een soortgelijk probleem. Dat meldt de Google-werknemer in respons op een volgende klacht over het onterecht nog bezet zijn van een domeinnaam. Die klacht is op 31 december vorig jaar gedaan in het supportforum.

'Tijdelijk uitgeschakeld'

“Vanwege een gerelateerd probleem vorige week hebben we tijdelijk het domain deletion mechanism uitgeschakeld", meldde Ricky op 11 januari. “Als je je domein hebt gemarkeerd om te deleten dan zal het de komende paar weken niet gewist worden." De tijdelijke maatregel loopt tot op de dag van vandaag.

Webwereld heeft nog geen antwoord gekregen op vragen over de reden voor het uitschakelen van de beheerfunctie voor domeinnamen en over de vooruitzichten voor heractivering. Een Amerikaanse Google-woordvoerder heeft de IDG News Service laten weten dat het Apps-team “zich bewust is van" dit probleem en eraan werkt. Het is “over enkele dagen" opgelost, aldus het bedrijf.

Tijdelijke fix nu

Google-medewerker Ricky biedt eenzelfde hoop in het vollopende Apps-forum. Hij meldt dat het einde in zicht is: er is nu een tijdelijke fix gemaakt. Die oplossing heeft al automatisch vele van de gewiste, maar dus nog niet losgelaten, domeinen verwijderd uit de 'grip' van Google Apps.

“Als je je domein nog steeds niet kunt hergebruiken een week nadat je het hebt gedelete, blijft dan alsjeblieft posten in deze thread", sluit hij zijn post af. De definitieve fix is in de maak, maar het is onbekend wanneer die af moet zijn. Het probleem staat ook niet vermeld in de 'Known Issues' van Google Apps.