Domeinverkoper Snapnames heeft de fraude vorige maand ontdekt en komt er nu mee naar buiten, in een aparte FAQ. Er was slechts één medewerker betrokken, aldus het bedrijf, vice-president engineering die ook grootaandeelhouder was van het bedrijf.

De man is inmiddels ontslagen.

50.000 veilingen

De man heeft onder een apart aangemaakte account geboden op enkele tienduizenden domeinnamen die zijn geveild door Snapnames. Moederbedrijf Oversee.net zegt dat het om zeker 50.000 veilingen gaat, meldt The Washington Post. "Hij had een behoorlijk diep inzicht in ons systeem", zegt woordvoerder Mason Cole van Oversee.net.

In enkele gevallen heeft de fraudeur, onder de alias 'Hank Alvarez', enkele biedingen gewonnen. Hij heeft daarbij wel voor de domeinnamen betaald, maar vervolgens vanuit zijn officiële functie een deel van het bedrag weer terugbetaald. Aan zichzelf dus.

Compensatie

Snapnames meldt dat het 'slechts' 5 procent van de domeinbiedingen betreft en dat dit slechts 1 procent extra omzet heeft opgeleverd. Het bedrijf neemt contact op met de gedupeerden om die een teruggave te bieden.

Het is niet bekend of dat het verschil is tussen het voorlaatste en het uiteindelijke bod van de klant zelf, of van een ander voorlaatst bod, zoals de frauduleuze 'opdrijfprijs', en het uiteindelijk betaalde bedrag. Snapnames meldt wel dat het bij de compensatie 5,22 procent rente uitkeert. "Dat is de hoogst toegestane federale percentage wat geldig is voor de betreffende tijdsperiode."

Het bedrijf wil daarmee elke twijfel wegnemen dat het heeft verdiend aan de frauduleuze handelingen van de werknemer. Voor de bepaling van de compensatie heeft het een extern accounting bedrijf in de arm genomen. Die voert ook een forensisch onderzoek uit naar deze zaak.