Op een gebruikersforum van Apple melden diverse gebruikers dat nadat zij Safari hadden geïnstalleerd, of een poging hadden gedaan tot het installeren ervan, zij problemen ondervonden met andere applicaties. "Ik heb hem net gedownload, maar tijdens het installeren, crashte de installer en nu is mijn oude Safari verdwenen en werkt de installatieapllicatie ook niet meer", schrijft een gebruiker genaamd 'Max'.

Een andere gebruiker beaamt het verhaal van Max. "Ik kan Cocoa, Itunes, Coda, Adium enz. niet meer opstarten." Op het Safari 3 Public Beta for Mac-forum verschenen soortgelijke reacties. Uiteindelijk hebben gebruikers hier na lang puzzelen uitgevonden hoe de problemen ontstonden.

Webkit

Zo bleek dat bij gedupeerden de Safari-installer halfverwege de installatie crashte, of dat de gebruiker gebruikmaakte van een geforceerde stop omdat de installatie leek te hangen. In alle gevallen bleek dat Webkit-bestanden niet goed werkten door de mislukte installatie.

Webkit is een open-sourceraamwerkapplicatie die gebruikt wordt door Safari, het mailprogramma van Apple, Adium messenger en andere webgerelateerde software. Sommige gebruikers kregen hun Mac weer aan de praat door de noodzakelijke bestanden uit een eerdere update van het besturingssysteem te halen.

Ook andere gebruikers ontdekten manieren om hun Mac weer fatsoenlijk te laten werken. Gebruiker 'Max' heeft zelfs een video, bestaande uit twee delen geüpload, die stap voor stap uitlegt wat gebruikers moeten doen om hun Mac te herstellen.

Gebruikers op het forum hebben boos gereageerd op het Safari-fiasco, bèta of niet. "Ik weet niet of ik ooit nog Safari ga gebruiken", zegt gebruiker Derry Dubuque.

Patch

Niet alleen Mac-gebruikers, maar ook beveiligingsonderzoekers hebben veel kritiek op Safari 3 van Apple. Zo werden er kort na de introductie al diverse lekken in de browser aangetroffen. Apple heeft daarom donderdag een patch uitgebracht om diverse lekken in de browser te dichten.

De snelle patch-actie van Apple valt wel in goede aarde bij veel van de onderzoekers, die eerst klaagde dat Apple zijn bèta niet grondig genoeg had getest. "Apple verdient een applausje voor deze snelle reactie", schrijft Tom Ferris, die naar eigen zeggen tien lekken vond, op zijn blog.

De Deense onderzoeker Thor Larholm is het ermee eens dat de snelle update van Apple een goed teken is. "Ik wil Apple feliciteren met de snelle reactie", schrijft hij. "Doorgaans duurt het weken of maanden voordat ze reageren."

Apple stelt dat Safari 3 voor Windows in twee dagen al een miljoen keer is gedownload.