Nanotechnologie onderzoekers hebben een switch op moleculair niveau ontwikkeld, zo maakte de universiteit deze week bekend.

Dit betekent een enorme uitbreiding van de opslagcapaciteit zonder dat het formaat van de apparaten toeneemt. Het werk van Professor Lee Cronin en Dr Malcolm Kadodwala zorgt ervoor dat er in totaal zo'n 500 terabyte kunnen worden opgeslagen op 6,45 vierkant centimeter. Op dit moment is de opslaglimiet voor deze grootte nog 3,3 gigabyte.

Miljarden transistors per chip

De onderzoekers menen dat hun ontwikkeling zorgt dat een chip miljarden transistors kan bevatten, ten opzichte van de huidige limiet van 200 miljoen. Cronin: "We zijn erin geslaagd om een functioneel nanocluster te bouwen dat twee groepen bevat die elektronen loslaten. Deze groepen zijn precies 0,32 nanometer van elkaar verwijderd, waardoor ze een geheel nieuw soort moleculaire switch vormen".

Ondergrond kan kunststof zijn

Naast de manier waarop de nanoclusters zijn gebouwd, vormt ook de ondergrond waarop ze worden geplaatst een innovatie: "Door deze clusters, die slechts een nanometer groot zijn, te plaatsen op een gouden of kunststof ondergrond, kunnen we invloed uitoefenen op deze switches. Daardoor ontstaat niet alleen een nieuw soort moleculaire switch, maar door de plaatsing op de specifieke ondergrond kunnen we eindelijk het gat dichten dat is ontstaan tussen traditionele halfgeleiders en componenten voor plastic elektronen."

Nog niet in productie

Hoewel de doorbraak theoretisch een feit is, zal het nog wel even duren voordat de nanoswitches daadwerkelijk in productie kunnen worden genomen: "Er zijn nog wat kleine problemen die we moeten oplossen, voordat we kunnen beginnen met het fabriceren van de switches".