Windows 10 LTSB (Long Term Servicing Branch) is een speciale variant van Windows 10 bedoeld voor specialistische toepassingen. Denk aan speciale apparatuur zoals pinautomaten, MRI scanners, een hartbewakings pc, of een geavanceerde printer. Windows LTSB zal dan ook vaak als besturingssysteem worden meegeleverd als onderdeel van de totale oplossing. Ondanks dat denken organisaties soms dat Windows LTSB precies is wat ze zoeken. Vooral het principe van een statische en dus stabiele omgeving spreekt erg tot de verbeelding. Toch is het in vrijwel alle situaties beter om voor een gewone Windows 10 installatie te gaan en te leren hoe je op een gecontroleerde manier met updates en nieuwe features omgaat.

Specialistische toepassingen

Waarom is het vrijwel nooit een goed idee om voor Windows LTSB te kiezen? "Het is een sterk uitgeklede variant van Windows 10 en echt bedoeld voor speciale toepassingen", benadrukt Pieter Wigleven, Technology Solution Professional bij Microsoft. "Net als bij vorige Windows-versies komen er tussentijds geen nieuwe features bij. Daarnaast ontbreken belangrijke features uit de gewone Windows 10-versie. Zoals de Windows Store, Windows Store voor bedrijven en Cortana. Ook alle modern UI-apps ontbreken in Windows LTSB. Logisch, want apps leunen sterk op de Windows Store om bijvoorbeeld geüpdatet te worden en die store is er niet."

"Blijf dus zo ver mogelijk bij Windows LTSB vandaan is mijn dringende advies. Tenzij je echt een heel speciale use case hebt." Voor normale bedrijfstoepassingen is het juist een groot nadeel dat je weer met een traditionele upgradecyclus van enkele jaren te maken krijgt. "Net als bij vorige Windows-versies wordt er tijdens de levensduur helemaal niets aan Windows LTSB gewijzigd. Er komen uiteraard wel security updates uit, maar nieuwe features komen er bijvoorbeeld niet bij. Na tien jaar houdt de support op. Het is zaak om ruim voor die tijd een in place upgrade naar een nieuwere versie van Windows LTSB te doen."

Stabiliteit dankzij doorlopende updates

Voor organisaties heeft het juist grote voordelen dat er sinds Windows 10 doorlopend verbeteringen en nieuwe features beschikbaar komen. "Het is denk ik belangrijk om even stil te staan bij het verschil tussen LTSB, Current Branch en Current Branch for Business. Security updates krijg je altijd, want die zijn cruciaal. Dus dat is bij alle drie de varianten hetzelfde. Consumenten krijgen daarnaast ook nog maandelijks nieuwe features aangeboden via de current branch. Deze nieuwe features worden natuurlijk niet zomaar uitgerold, ze zijn altijd grondig getest."

Zakelijke gebruikers willen doorgaans liever meer grip hebben op het uitrollen van nieuwe features. "Vandaar dat zij aan de hand van een eenvoudige policy kunnen aangeven dat ze gebruik willen maken van de Current Branch for Business. Dit houdt in dat ze nieuwe features pas een tijdje later krijgen en dat is meteen ook het enige verschil met de gewone Current Branch." Op die manier is er meer gelegenheid om te testen. Features zijn dan al wat langer beschikbaar en eventuele verbeteringen via Windows Updates kunnen nog even worden meegenomen. "Daarmee houd je een stabiele omgeving, zonder dat je nieuwe mogelijkheden bij voorbaat blokkeert."

Bij Windows LTSB heb je echt nog te maken met het ouderwetse upgradeproces via een cd of het downloaden van een image. "Gebruik je als organisatie de Current Branche for Business, dan heb je te maken met behapbare kleine delta's. Windows 10 blijft bij de tijd en je hoeft nooit meer een grote upgrade uit te voeren. Sterker nog, als je het goed doet, is dit je laatste migratie."

Gefaseerd uitrollen

Als je gebruik maakt van de Current Branch for Business, mag je ervan uitgaan dat veranderingen uitvoerig zijn getest door een groot publiek. Paul Huijbregts, Cloud Solution Architect bij Wortell: "Eerst worden ze getest binnen Microsoft. Dan volgen de insiders die meedoen aan het insidersprogramma. Daarna worden ze ook nog eens getest door consumenten." Zijn features eenmaal beschikbaar via de Current Branch for Business, dan kun je ze eventueel nog gefaseerd uitrollen door met groepen te werken.

"Zo heb je nog meer tijd om te testen en je gebruikers voor te bereiden. Door hier je processen op in te richten ben je altijd in control, kun je doorlopend nieuwe features beoordelen en aanbieden en weet je altijd precies wat de impact op je business is. Uiteindelijk zal je merken dat kleine veranderingen verspreid over de tijd veel prettiger werkt, dan elke drie tot zes jaar een volledige upgrade naar een nieuwe versie van het besturingssysteem doen waarbij je alle veranderingen tegelijk over je heen krijgt."