Gillend van de pijn komt de scheidsrechter de EHBO van een ziekenhuis binnengereden. Zijn armspieren zijn compleet verkrampt van de vele gele kaarten die hij heeft getrokken. Ondanks de toegediende zuurstof krijgt hij maar geen lucht van het vele blazen op zijn fluit. “Mag ik eventjes uw paspoort zien voor uw burgerservicenummer? Dan zoek ik eventjes uw gegevens in het EPD”, vraagt een lieftallige medewerker. De man krimpt ineen en begint met een verwrongen gezicht te kreunen. “Die mag straks door naar psychiatrie!”

Wat niet in zijn dossier staat is dat de arbiter het wereldrecord scheidsrechten heeft verbroken. Al jaren duurt de wedstrijd van Gezond Verstand tegen Ontwricht EPD voort. Hoe de wedstrijd verloopt weten we niet, want voor een groot gedeelte speelt men het spelletje zonder publiek. Wie braaf is mag een stukje van de beelden terugzien. Voor het overige zijn er de gelikte samenvattingen van de FIFA. Waar gesukkel bij Engeland – Duitsland succesvol wordt uitgefilterd, komt het buitenspel nu wel in beeld.

Twee keer geel

In beeld een gevalletje wondroos, waarbij de patiënt toevallig net aan de andere kant van het land is. Dus een wildvreemde arts wil medicatie voorschrijven en ontdekt – oh zo gelukkig – een allergie op antibiotica. Pff is dat even mazzel met zo'n EPD. Wat we niet zien is hoe de dokter kennelijk de stembanden van de vrouw heeft doorgeknipt, want eerder kon ze nog spreken en nu waarschijnlijk niet. De scheidsrechter trekt een gele kaart, maar Ab Klink verblikt of verbloost niet.

De arbiter trekt nog maar een gele kaart voor gevaarlijk spel. Want vertrouwen op data in de computer is bloedlink als je beseft dat het grootste beveiligingsrisico is dat de verkeerde informatie aan de verkeerde patiënt wordt gekoppeld. Daarop volgt ook rood. Maar Ab blijft moedig doorspelen dat deed hij in dezelfde wedstrijd ook al eerder bij rode kaarten.

Rood na rood

De vierde officials op het gebied van informatiebeveiliging binnen de universitaire wereld (eerst professor Bart Jacobs en na de wissel Guido van 't Noordende) wezen bij herhaling op de gevaren van het huidige EPD. Maar het buitenspel deert niet en keer op keer moet de Eerste Kamer een gele kaart trekken. Maar Ab is zoals we Ab kennen, zeer kritisch richting de … ehh … kritiek. En hij gaat het veld weer in.

Als honderdduizenden burgers bedanken voor de eer in een EPD te staan, waarbij opvallend genoeg artsen en ICT'ers de felste tegenstanders zijn, verstomt de kritiek onder het lawaai van Ab's vuvuzela. En dat komt hem op een nieuwe gele kaart te staan. Tenminste als de scheidsrechter hem te pakken krijgt, want ook het fluitje is niet meer te horen. En dus holt Klink juichend over het voetbalveld en sukkelt een vermoeide arbitter er maar achteraan.

Hij heeft een spel op hoge snelheid gefloten. Het EPD wordt uitgerold met of zonder wetgeving die het rechtvaardigt. Dat er nog niet is gefloten voor de aftrap in de staatscourant maakt niet uit, want de vrije trap wordt gegund door de Tweede Kamer die akkoord ging. Dat de Eerste Kamer nog niets heeft gezegd doet niet ter zake. Dan moet je immers tijdens de rust het speelveld maar niet verlaten.

Scheidsrechter flipt

De scheidsrechter is het meer dan spuugzat. Hij beseft dat niemand hem serieus neemt en dat zijn FIFA, het ministerie van VWS, maar aan één ding denkt: de show must go on. Al zijn meer dan tien mensen gingen gewond van het veld, maar dat maakt niet uit: het gaat niet om de mens maar om het systeem. Er staan grote belangen op het spel, want het gaat om veel geld.

In dit spelletje EPD-voetbal is veel geïnvesteerd, zo'n 31 miljoen euro. Geld dat demonstrerende logopedisten of bejaarden met een rollator graag hadden gehad. Maar ja het ICT-speeltje van Ab gaat voor. Voetbal is oorlog en minder validen verliezen dat nu eenmaal sneller. Ondanks alle overtredingen wil Gezond Verstand de wedstrijd maar niet opgeven en dus is het al jaren penalty's nemen. 25.318 – 25.318 staat het inmiddels.

De scheidsrechter is inmiddels afgevoerd naar het ziekenhuis en krijgt een enkeltje psychiatrie. Staat mooi in zijn EPD. Klink fluit nu ook de wedstrijd met zijn vuvuzela. Dat kan prima, want hij is de Blatter van VWS, onze eigen minister van Sport!