Uit cijfers van International Data Corporation blijkt dat tien procent van de besturingssystemen die in 1997 werd verkocht DOS dan wel DOS met Windows 3.1 was. Dat betekent dat er vorig jaar nog zeven miljoen exemplaren van DOS over de toonbank gingen! En dat is een half miljoen meer dan het verkochte aantal licenties voor Windows NT!

Een aanzienlijk aantal mensen, zo lijkt het, wacht met het upgraden van zijn computer tot Windows 98 of NT 5.0 op de schappen liggen. Dat is geen goed idee. Windows 98 biedt niks wat nu al niet beschikbaar is in Windows 95. Op NT 5.0 moet je wellicht wachten tot het midden van 1999, terwijl NT 4 een solide en robuust besturingssysteem is, dat je vandaag al kunt inzetten.

Eén reden voor bedrijven om te wachten met het aanpassen van hun Windows 3.1-applicaties voor Windows 95 is een gebrek aan tijd en geld. Maar dat is onnodig: 99 procent van de programma's voor 3.1 draait - zonder aanpassingen - onder Windows 95. Het is waar dat deze software niet optimaal profiteert van Windows 95, maar ze doen het ook niet minder goed.

Een derde argument dat bedrijven in stelling brengen is de millennium-bug: ze steken hun geld in adviseurs en programmeurs die de gebreken in de huidige applicaties verhelpen.

Dus als ik het goed begrijp kunnen mensen zich een upgrade naar Windows 95/NT niet veroorloven omdat ze teveel geld spenderen aan de millennium-bugs in hun oude software. Wat is het probleem? Als je toch geld steekt in het aanpassen van programma's voor het jaar 2000, waarom dan niet meteen een overstap naar 32-bits gemaakt? En als je vertrouwt op applicaties van anderen kun je beter meteen naar de laatste veries voor Windows 95/NT kijken en tegelijkertijd de millennium-bug verjagen. Als de leverancier geen 32-bits-versie heeft, stap dan naar een ander.

Wat is het echte probleem? Mensen plannen niet vooruit. Over het Jaar 2000 wordt al jaren geschreven. Experts hebben regelmatig Windows NT geprezen als beste besturingssysteem voor algemene toepassingen. Met Windows 95 kunnen gebruikers al drie jaar uit de voeten en dit OS zou als een prima opstap kunnen dienen voor NT. Maar ja, mensen die beter zouden moeten weten kopen verouderde besturingssystemen om verouderde software te draaien en ze smijten geld over de balk om deze programma's rijp te maken voor 1 januari 2000.

Achteraf praten is gemakkelijk, zo wordt gezegd, maar vooruitzien is minder begrotelijk.

Dave Kearns is een free-lance medewerker van Network World. Wat vinden WebWereld-lezers van zijn pleidooi? Het debat is geopend inLinkTermDe Stemming!