Binnen de EU bestaat al enige tijd onduidelijkheid over de interpretaties van de regels. Omdat deze schermen zowel voor de computer als voor de televisie kunnen worden gebruikt, is de EU van mening dat schermen met een zogenoemde dvi-aansluiting hoger belast mogen worden.

Hierdoor hanteerde Nederland een invoerheffing van 14 procent, terwijl Duitsland bijvoorbeeld geen extra heffing berekende. Internationaal zorgde dit voor spanningen, waarop Wijn eerder al de Europese Commissie om opheldering vroeg.

In november vorig jaar besloot staatssecretaris Wijn (Financiën) de invoerheffing van 14 procent op buiten de EU geproduceerde lcd-monitoren te schrappen – dit tegen de wens van de EU in. Bedrijven die destijds de extra heffing hebben betaald, konden dit terugvorderen.

De Nederlandse douane lijkt zich hiervan echter niets aan te trekken en stuurt importeurs nu met terugwerkende kracht tot 2002 forse naheffingen voor van buiten de EU geïmporteerde lcd-schermen. Dit heeft advocatenbureau Greenberg Traurig woensdag bekendgemaakt. Volgens de juristen staan de bedrijven sterk bij een eventuele zaak.

"Er zijn goede jurididische mogelijkheden de navorderingen ongedaan te maken, maar het bedrijfsleven zit niet te wachten op een gang naar de rechter", zegt Erik de Bie van het advocatenkantoor.

Een woordvoerder van de douane was niet in staat inhoudelijk op de zaak in te gaan. Ook is niet bekend hoeveel naheffingen zijn verzonden.