Via het Download Center kunnen internetters diverse Windows-programma's ophalen zoals bijvoorbeeld MSN Messenger en Windows Media Player. De site heeft ongeveer 30 miljoen bezoekers per maand. Voordat bezoekers deze programma's downloaden, kunnen ze de komende tijd een systeemcheck laten uitvoeren om te kijken of hun besturingssysteem legaal is. Wie een illegale Windows-versie blijkt te hebben, zal niet worden geblokkeerd, stelt Microsoft-woordvoerder David Lazar. Zij krijgen alleen een waarschuwing met de mededeling dat hun software illegaal is. Ook krijgen ze het advies om terug te gaan naar de winkel waar ze hun software of pc gekocht hebben. Na deze mededeling kunnen ze alsnog programma's downloaden. De Microsoft-zegsman benadrukt dat automatische updates en de Windows Update-site voor iedereen toegankelijk blijven. Dat geldt ook voor Service Pack 2 voor Windows XP.

Genuine Advantage

De test heeft de naam Windows Genuine Advantage gekregen. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, biedt de controle aan gebruikers van een legale Windows geen direct voordeel. Microsoft hoopt vooral dat mensen die niet zeker zijn of hun Windows-versie wel legaal is, hun systeem zullen checken. De verwachting is echter dat de mensen die zeker weten dat hun besturingssysteem illegaal is, deze check niet zullen doen.

Anoniem

Volgens de Microsoft-woordvoerder zijn de systeemchecks volkomen anoniem. Er wordt alleen gezocht naar een reeks bekende illegale licentienummers. Microsoft is ook erg benieuwd naar de reacties van de gebruikers. Na zo'n 20.000 reacties zal de proef gëevalueerd worden. Of het initiatief daarna wordt voortgezet, weet de softwaregigant nog niet. Helemaal nieuw is een systeemcheck voor Microsoft niet. Van de mensen die Windows Update gebruiken, wordt ook al het licentienummer van de software gecontroleerd. De systeemcheck op het Download Center is wel uitgebreider. Microsoft loopt jaarlijks veel omzet mis door het gebruik van illegaal gekopieerde software. In de Verenigde Staten werkt naar schatting 23 procent van de Windows-gebruikers met een illegale kopie.