Op dit moment heeft het Kruidvat naar eigen zeggen zo'n 60.000 klassieke tracks beschikbaar als download. De nieuwe downloaddienst is vreemd genoeg nogal verstopt in de site. Alleen wie het bestaan vermoedt, komt er uiteindelijk met enig doorzettingsvermogen terecht. Het gaat volgens de keten dan ook om een 'soft-launch'.

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen de tracks downloaden als mp3- of als wma-bestand. De keuze voor mp3 is opvallend. Andere aanbieders kiezen in de meeste gevallen voor wma, vanwege de mogelijkheid eenvoudig drm te kunnen toepassen. Volgens een zegsman van Kruidvat zijn echter alle bestanden beveiligd: "De muziek kan een keer op cd worden gezet en een keer op een mp3-speler."

Wie prijstechnisch denkt een slag te kunnen slaan met de downloads, komt bedrogen uit. Zo kost de introductie-cd van de Bach-editie als download 6,44 euro, terwijl de fysieke cd slechts 1,98 kost. "Het grote voordeel is niet zozeer de prijs, maar de grotere flexibiliteit", zo weet de woordvoerder.

Het minimale bedrag dat klanten moeten besteden aan hun downloads is 3 euro. Bestellingen kunnen worden betaald via creditcard of Ideal.