Een groep radicale Zweedse piraten is bezig met het oprichten van een downloadreligie. De Kerk van het Kopimisme gelooft dat het kopiëren omarmd moet worden door een religie. Als dat gebeurt dan hopen de discipelen dat het downloaden en kopiëren van materiaal officieel door de autoriteiten wordt geaccepteerd als een levenswijze. Waardoor downloaden en kopiëren van welk werk dan ook legaal zou worden.

De kerk is opgericht door de 19-jarige filosofiestudent Isaac Gerson. Volgens hem is het kopiëren en delen van informatie het allermooiste op aard. Als iemands informatie of werk wordt gekopieerd, moet dat gezien worden als een vorm van respect en waardering: het is een teken dat iemand iets goeds heeft gedaan.

Respect

"In ons geloof is communicatie heilig", aldus de kerk. "Communicatie moet gerespecteerd worden. Het is een zonde om mensen af te luisteren en monitoren. Absolute geheimhouding is heilig in de Kerk van het Kopimisme."

De kerk heeft ook een aantal grondbeginselen vastgelegd:

1. Het reproduceren van informatie is ethisch juist.

2. De stroom van informatie is ethisch juist.

3. Remix Spirit is een heilige soort van kopiëren.

4. Het kopiëren en remixen van informatie door een ander persoon is een teken van respect.

De kerk verzet zich ook tegen DRM en andere methoden voor het beveiligen van bestanden. Code die wordt gebruikt om de bronbestanden geheim te houden voor anderen "is vergelijkbaar met slavernij, en zou uitgebannen moeten worden", vindt de kerk.

Aansluiten is simpel

Om lid te worden van de kerk moet je verklaren dat je gelooft dat alles gekopieerd dient te worden en dat informatie vrij moet zijn in lijn met de grondbeginselen. Als je dan de site opnieuw laadt zodat het logo verandert, of als iemand het logo van de kerk kopieert of verandert, is diegene een geaccepteerd lid van de religie.

Torrentfreak wijst erop dat het zeker niet om een verlate 1 april-grap gaat. In december vorig jaar werd een aanvraag ingediend om de religie officieel te erkennen, in april dit jaar werd die afgewezen door de Zweedse autoriteiten. Het Kopimisme is inderdaad een groepering, concludeerde de overheid, maar tijdens de bijeenkomsten werd niets aanbeden, dus is het geen religie. De oprichters zijn van plan hun rituelen zo aan te passen dat ze alsnog worden erkend als religie.