Usenet-forum FTD ziet zich genoodzaakt de deuren helemaal te sluiten na het recente vonnis van de rechtbank Haarlem. Downloaden is op zich legaal, maar FTD is onrechtmatig, oordeelt de rechter. Dat oordeel is gebaseerd op het feit dat er op het forum veelal melding wordt gemaakt van illegaal geüploade content op Usenet. Daarmee stimuleert FTD het illegaal delen van auteursrechtelijk beschermde bestanden.

Blijft niet veel over

"Alle spots die betrekking hebben op content van bij Brein aangeslotenen zullen eraf moeten. Dan blijft er niet heel veel over,” vertelde Arnoud Engelfriet, juridisch adviseur van FTD al direct na het vonnis. Nu is inderdaad de beslissing genomen dat de site niet meer levensvatbaar is onder de dreiging van dwangsommen.

FTD stelt wel dat de rechter haar "op vrijwel punten gelijk" heeft gegeven. Zo heeft de rechter bekrachtigd dat downloaden uit illegale bron legaal is Ook het aanbieden van een "tv-gids voor usenet" is niet verboden.

Geen zin meer

"Ik vind het niet onverwacht", reageert voorzitter Tim Kuik van Stichting Brein tegenover Webwereld. Hij wijst erop dat FTD wel de verwijzingen naar illegale bestanden kan verwijderen maar dan gaat het forum volgens hem waarschijnlijk dezelfde kant op als Mininova. Het verkeer naar die ooit grote torrentsite stortte in nadat de site - na juridisch verlies - legaal werd.

Kuik constateert dat FTD "er blijkbaar geen zin in heeft" om legaal te worden. "Wat wel grappig is natuurlijk dat als ze de handdoek in de ring gooien, ze helemaal niet tot 1 maart moeten wachten, maar dat ze dat dan meteen moeten doen. Maar ja, you know, daar ga ik me verder niet druk om maken."

Sore loser

Kuik vindt de bewering dat FTD op bijna alle punten gelijk heeft gekregen van de rechter "een beetje een sore loser verhaal". "En dat klopt natuurlijk ook niet helemaal", aldus Kuik. "Op welke punten dan?" Toch vindt hij het wel opmerkelijk dat de rechter niet heeft geconcludeerd dat het plaatsen van spots neerkomt op openbaarmaking van de daarmee genoemde auteursrechtelijk beschermde materialen.

De beheerders van FTD melden in hun verklaring: “FTD zal beschikbaar blijven tot 1 maart, waarna haar deuren voorgoed gesloten zullen worden. Verdrietig en met pijn in het hart kijken wij terug op ruim negen jaar van gezelligheid, kameraadschap en gelijkgezindheid. Dat hier een einde aan zal komen, vinden wij lastig te verwerken, maar het is een feit.”

FTN offline

Intussen is ook downloadforum FTN gestopt na een dreigbrief, waarin Brein refereert aan het FTD-vonnis. Brein meent dat FTN met zijn platform volgens die uitspraak ook onrechtmatig bezig is omdat het nzb-bestanden naar Usenet aanbiedt op zijn website. Nzb's zijn metadata die aangeven waar bepaalde bestanden zich bevinden op Usenet. Dit is vergelijkbaar met de eigenlijke torrent-bestanden van p2p-protocol BitTorrent.

Stichting Brein gaat door met het aanpakken van vergelijkbare fora als FTD en FTN, belooft Kuik. "We hadden er natuurlijk al een stuk of 15 aangeschreven en die waren gestopt gedurende de rechtszaken met FTD. Maar er zijn er ook een aantal doorgegaan. Dus er komt binnenkort nog wel nieuws van een aantal anderen die dan ook gestopt zijn." De piraterijbestrijder wil niet zeggen welke sites Brein op de korrel heeft, om het het verkeer naar die sites niet te stimuleren, aldus Kuik.