De Amerikaanse telco Verzion publiceert zijn plannen voor het implementeren van de Six Strikes-maatregel, zo schrijft Torrentfreak. In de eerste weken van het jaar beginnen diverse providers met het uitvoeren van de regel. Daarin worden overtreders na betrapt te zijn op illegale downloads niet afgesloten, maar wel afgeknepen.

Na het knijpen van de internetsnelheid voor een periode van twee weken bij de zesde overtreding, gebeurt er niets meer met de internetverbinding. Maar de klantgegevens van de eigenaar van deze verbinding worden daarna overgedragen aan de MPAA en RIAA zodat zij eventuele juridische stappen kunnen zetten.

Einde aan gratis WiFi

Opvallend is dat de maatregel van Verizon ook expliciet geldt voor bedrijven. “Torrentfreak heeft bevestigd dat het stappenplan ook geldt voor zakelijke klanten", staat te lezen op de site. “Dit betekent dat koffiezaken en andere kleine bedrijven voorzichtig moeten zijn met wie ze toestaan op het netwerk."

Mike Masnik van Techdirt wijst erop dat openbare WiFi-hotspots nauwelijks bruikbaar zijn als ze worden afgeknepen door de provider. “Dit betekent waarschijnlijk dat er een stuk minder gratis WiFi beschikbaar zal zijn, wat een belangrijk en zorgwekkend gevolg is van deze maatregel", aldus Masnik.

Naar Frans model

Six Strikes is in het leven geroepen toen auteursrechtenorganisaties RIAA en MPAA met providers om de tafel gingen zitten op zoek naar een oplossing voor internetpiraterij. In het nieuwe plan houdt een onafhankelijke derde organisatie downloadverkeer in de gaten en waarschuwt het providers wanneer er overtredingen worden begaan. De Amerikaanse overheid is voorstander van deze aanpak.

Het idee is gestoeld op een Franse wet. Frankrijk werkt met een systeem van Three Strikes. Een belangrijk verschil met de Amerikaanse aanpak is dat providers in Frankrijk overgaan tot het volledig dichtgooien van de verbinding bij recidivisten. De huidige minister van cultuur van Frankrijk heeft gezegd dat ze de aanpak geldverspillend vindt en heeft gedreigd te zullen bezuinigen op Hadopi, de Franse versie van Brein.

Six Strikes verschilt per ISP

Amerikaanse providers kiezen elk voor een eigen aanpak van Six Strikes. Zo heeft AT&T bedacht om de toegang tot veelbezochte sites af te sluiten bij de vierde overtreding. Gebruikers kunnen weer normaal internetgebruik krijgen als ze online een cursus over auteursrechten doorlopen. En Time Warner tuigt een waarschuwingspagina op en spamt overtreders met pop-ups om het internetgedrag van piraten te frustreren.