Volgens Telecompaper ligt de gemiddelde snelheid waarmee Nederlandse internetters kunnen downloaden nog steeds vele malen lager dan het aanbod van de providers. Een Nederlander kan gemiddeld met een snelheid van 14,2 Mbps downloaden, zo blijkt uit metingen gedaan in het derde kwartaal van 2010. Een stijging van 4,2 Mbps ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar.

Maar ook de gemiddelde, door providers aangeboden downloadsnelheid stijgt. Die snelheid steeg van 16,2 Mbps in het eerste kwartaal naar 24,5 Mbps in het derde kwartaal. De aangeboden downloadsnelheid wordt dus vrij vaak niet gehaald en stijgt sterker dan de daadwerkelijk behaalde snelheden. "Het resultaat is dat de verhouding tussen aangeboden en echte downloadsnelheid van de Nederlandse breedbandconnecties daalde van 63 procent in het eerste kwartaal van 2010 naar 58 procent in het derde kwartaal van 2010", concludeert Telecompaper.

Bijna 90 procent aangesloten op breedband

Verder bericht het in Houten gevestigde onderzoeksbureau dat 88 procent van de nederlanders inmiddels is aangesloten op een dsl, kabel of glasvezelverbinding met een aangeboden downloadsnelheid van 6 Mbps of meer. In het eerste kwartaal van dit jaar was 75 procent van het land aangesloten op een dergelijke verbinding.

Glasvezel haalt de hoogste snelheid: gemiddeld kunnen glas-abonnees met 40,8 Mbps per seconde downloaden. Ziggo en UPC bezetten plek twee en drie in de topdrie van echte gemiddelde downloadsnelheden. "Van alle providers (met uitsluiting van glas) biedt Ziggo de beste echte/aangeboden ratio in het 0-3 Mbps, 3-6 Mbps, 12-24 Mbps en 24-48 Mbps segment", aldus Telecompaper. "UPC biedt de beste echte/aangeboden ratio in het 48-60 Mbps en 60 Mbps+ segment." KPN en Telfort doen het het best in de categorie 6 tot 12 Mbps.