Het afgelopen jaar hebben vrijwel alle providers de snelheden van hun abonnementen verhoogd. Diverse providers hebben zelfs twee keer binnen één jaar de snelheden verhoogd. Tussen januari 2005 en januari 2006 steeg de gemiddelde downloadsnelheid van 1,8 Mbps tot 3,2 Mbps. Dat is een stijging van ruim 75 procent, zo heeft bureau iPing Research berekend.

De uploadsnelheid is in dezelfde periode veel minder snel gestegen. In januari 2005 lag de gemiddelde uploadsnelheid op 350 Kbps. Vorige maand was dat met 35 procent gestegen tot 475 Kbps.

Het verhogen van de breedbandsnelheden is in 2003 begonnen, constateren de onderzoekers. Een 'light'-abonnement van KPN had eind 2003 nog een downloadsnelheid van 384 Kbps. In januari 2006 was dit al gestegen tot 3000 Kbps. "Dat is bijna een verachtvoudiging in twee jaar tijd", aldus iPing.

Instap

"Met name bij instapabonnementen is een sterke verhoging van de gemeten snelheid te zien", stelt Kyrill Poelmans van iPing. "Deze zijn veelal twee tot drie keer zo snel geworden wat betreft de downloadsnelheid." De downloadsnelheid van het @Home Budget-abonnement is volgens iPing het afgelopen jaar het snelste gestegen. Deze is 4,1 keer sneller geworden.

Bij de snellere abonnementen is de stijging van de downloadsnelheid minder duidelijk, aldus de onderzoekers. Daar gaan technische factoren een rol spelen waardoor de werkelijk bruikbare snelheid minder snel stijgt. Veel voorkomende hindernissen zijn de afstand tussen de aansluiting en de wijkcentrale, het gebruik van verouderde modems en het gebruik van een langzame computer.