Dit blijkt uit onderzoek dat Telecompaper door iPing heeft laten uitvoeren. In de periode maart tot en met september lag de gemiddelde downloadsnelheid op bijna 5 Mbps, tegenover 2,8 Mbps in juni 2006. Gekeken is naar de daadwerkelijke snelheden, die vrijwel altijd lager liggen dan het geadverteerde maximum.

De stijging heeft volgens onderzoeker Kamiel Albrecht van Telecompaper meerdere oorzaken. "Twintig procent van de aansluitingen heeft een snelheid die hoger ligt dan 12 Megabit. De concurrentie is toegenomen, er is meer keuze, en het is goedkoper geworden. Nu heb je een 20Mbit lijn voor dezelfde prijs dan je twee jaar geleden voor een 4Mbit lijn betaalde." In het onderzoek zijn de Fiber Power aansluitingen van UPC nog niet meegenomen. Hiermee zijn downloadsnelheden mogelijk tot 120Mbps.

Kabelbedrijven

Kabelbonnees halen een stuk meer uit hun abonnement dan DSL-klanten. Bij coax ligt de daadwerkelijke snelheid rond de 67 procent van het maximum, tegenover 55 procent bij DSL-verbindingen. UPC is de winnaar is het segment 0 tot 1,5 Mbps en 6 tot 12 Mbps. Kabelreus Ziggo haalde de hoogste snelheden in de categorie├źn 1,5 tot 3 Mbps en meer dan 12 Mbps. In deze laatste categorie blijft DSL-aanbieder Telfort met 49 procent van de maximale snelheid achter bij Ziggo (60 procent.)

Opvallend is volgens Telecompaper dat XS4ALL met 50 procent van de optimale snelheid ondergemiddeld scoort, terwijl zij de naam hebben toonaangevend te zijn. Het Net heeft de meeste abonnees met een lage bandbreedte. 95 procent van de aansluitingen bij deze deze provider heeft een bandbreedte van 6Mbps of minder. Een directe oorzaak van de verschillen kan onderzoeker Kamiel Albrecht niet aanwijzen. "Wellicht komt het door een betere technologie, en zijn de lijnen beter verdeeld."

Nuria

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van het programma Nuria. Hiermee worden per uur automatisch een aantal downloadmetingen uitgevoerd van verschillende servers op het internet. Ook worden er ping-tests gedaan en uploadt het programma bestanden.

Toekomst

Onderzoeker Kamiel Albrecht schat voorzichtig in dat de downloadsnelheden nog hoger kunnen. "Het is moeilijk te zeggen, maar door bijvoorbeeld Fiber Power zal de snelheid een stuk hoger komen te liggen."