Nederland is daarmee internationaal derde, na Japan en Zuid-Korea. Dat blijk uit een rapportage van TNO, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Kabel versus dsl

Uit het onderzoek blijkt dat de prijzen voor internet via dsl en via kabel gelijk zijn getrokken. In 2008 boden de leveranciers van dsl en kabel respectievelijk 245 en 129 Kbps per dollar. TNO hanteer 'per dollar'-vergelijkingen in het internationale rapport.

In het eerste kwartaal van 2009 is dit respectievelijk 245 en 230 Kbps. Dit komt volgens de onderzoekers door de recente snelheidsverhogingen van de kabelexploitanten. In andere landen geeft in de regel kabel meer downloadsnelheid per dollar.

20 miljoen mobieltjes

TNO heeft gekeken naar diverse aspecten van de telecom- en ict-markt. Zo blijkt het aantal mobiele telefoons gegroeid van 10 miljoen in 2000 naar bijna 20 miljoen nu. Opvallend is dat 20 procent van de mobiele telefonieaansluitingen geschikt is om gebruik te maken van het 3G-netwerk.

Nederlandse internetgebruikers blijken gemiddeld 25 uur per maand online te besteden. Google en Hyves zijn de bestbezochte sites. Veruit de meeste tijd besteedt de Nederlander aan sociale netwerken.

Weinig Firefox

Vergeleken met andere landen gebruiken Nederlanders relatief vaak Internet Explorer. Firefox en Opera zijn elders populairder. Een verklaring wordt hier niet voor gegeven.